Ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς αυτήν, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που παρουσίασε προφορικά χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο κ. Yuncker τόνισε, ωστόσο, πως «πιστεύουμε ότι οι Έλληνες λαμβάνουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση τα οποία, όμως, δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης». Σήμερα συνεδριάζει το Ecofin όπου θα βρεθεί στο επίκεντρο και το… ελληνικό ανέκδοτο «greek statistics».

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε προφορικά, χθες κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για το τριετές ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τα επόμενα συμβούλια στις 15- 16 Φεβρουαρίου.

«Eίμαστε της γνώμης ότι οι Έλληνες κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, πιστεύουμε όμως ότι αυτά τα βήματα δεν είναι απολύτως επαρκή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jean-Claude Juncker μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο κ. Juncker, ο οποίος ανανέωσε χθες τη θητεία του ως πρόεδρος του Eurogroup, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει καλή θέληση και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εμφανιστούν με μια κοινή στάση στήριξης προς αυτή. Τόνισε ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών», ενώ χαρακτήρισε το Πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου πολύ φιλόδοξο με λίστα σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι το συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υιοθετηθούν στις λεπτομέρειές τους τους επόμενους μήνες.

Tαυτόχρονα, ο κ. Juncker ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για κάθε αναγκαία πρωτοβουλία και μέτρο που κρίνει κατάλληλο για την διόρθωση των ελλειμμάτων, αν όσα προβλέπει το ΠΣA αποδειχθούν μη επαρκή, και πρόσθεσε ότι διαφωνεί με όσους λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κάνει όσα έχει δεσμευθεί. Xρειάζεται, είπε, πολύ θάρρος σε αυτήν (σ.σ. την κυβέρνηση) και στους Έλληνες. Tόνισε επίσης ότι το ελληνικό ΠΣA αφορά όλες τις χώρες της Eυρωζώνης, όπως και ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

Ads

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα λύσει από μόνη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξέφρασε από τη βελγική πρωτεύουσα και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Wouter Bos.

«Έχουμε μία νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο καθήκον. Αντιμετωπίζοντάς το δικαιούται υποστήριξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποφύγουν τα αναγκαία βήματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Wolfgang Schaeuble.

Ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, σημείωσε, από την άλλη, ότι «επί του παρόντος πιστεύω, λυπούμαι που το λέω, μάλλον καθυστερημένα, ότι τώρα έχουν λάβει τα σωστά μέτρα. Έχουμε στη συνθήκη της Ε.Ε. μία αυστηρή διάταξη για μη διάσωση, για εμάς αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη διάσταση».

Η ατζέντα του Ecofin

Συνεδριάζει σήμερα το Ecofin με το συμβούλιο να αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα με βάση την έκθεση-κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 8/1/2010 για τα δημοσιονομικά στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας την περίοδο 2004-2008. Η έκθεση αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Ecofin στις 10/11/2009.

Στο Ecofin θα τεθεί προς συζήτηση και η τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωζώνη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2009 και σύμφωνα με την οποία η οικονομική ύφεση φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης έχει επιστρέψει θετικός κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, μετά από πέντε συνεχή τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Στα υπόλοιπα θέματα του συμβουλίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Οδηγία για τη φορολογία των αποταμιεύσεων, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί της πρότασης τροποποίησης στο επόμενο Ecofin, η Οδηγία για την είσπραξη φορολογικών απαιτήσεων, η οποία προβλέπει ότι τα κράτη- μέλη δεν θα μπορούν πλέον να επικαλούνται το τραπεζικό απόρρητο για να αρνηθούν τη συνεργασία τους με τις αρχές άλλου κράτους- μέλους και η Οδηγία για τη διοικητική συνεργασία στον φορολογικό τομέα, ώστε να αποτρέπονται στο μέλλον φαινόμενα διπλής φορολογίας που ενθαρρύνουν τη φορολογική απάτη και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών στο πεδίο της εποπτείας και της λήψης κατάλληλων μέτρων.

Θα παρουσιαστεί, επίσης, το πρόγραμμα εργασιών της Ισπανικής Προεδρίας, για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προκλήσεων της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με την Προεδρία, τους προσεχείς μήνες είναι η διαμόρφωση μιας φιλόδοξης στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που θα λαμβάνει υπόψη δύο διαστάσεις: πρώτον, να διακοπεί η εξάρτηση των κρατών- μελών από τη λήψη έκτακτων δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών μέτρων και δεύτερον, να προωθηθούν μέτρα που ευνοούν τη βιώσιμη, σταθερή και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χειροτέρευση του ΠΣΑ»

«Ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από το απαράδεκτο αυτό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στην Ε.Ε., και διαπραγματεύεται ήδη για τη χειροτέρευσή του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη προτάξει το πρώτο μάγουλο, έχει φάει την πρώτη σφαλιάρα από την Κομισιόν και της ζητείται να προτάξει και το άλλο. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν αντέχει άλλη εξόντωση, δεν αντέχει μια πολιτική, που τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον».

«Η ΕΕ στηρίζει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση στηρίζεται στην ΕΕ. Ο στόχος τους είναι ένας: Να φέρουν με επιτυχία σε πέρας τον αντιλαϊκό τυφώνα, να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και η φτωχή αγροτιά, να στηριχθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας», σχολίασε το ΚΚΕ.