Πορείες διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας στα Πανεπιστήμια πραγματοποίησαν οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια».

Ads

Στον απόηχο της αστυνομικής καταστολής που σημειώθηκε από τα ΜΑΤ την Τρίτη 10 Μαϊου στον χώρο του Πανεπιστημίου, φοιτητικές παρατάξεις, συλλογικότητες και αυτόνομα σχήματα  σχήματα παραγματοποίησαν σήμερα 12 Μαίου δύο πορείες που είχαν σημείο προσυγκέντρωσης την Καμάρα.

Οι φοιτητές θέλησαν έτσι να διαμαρτυρηθούν στην παρουσία αστυνομίας εντός των ΑΕΙ, σχέδιο που ετοιμάζει για τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση με τις ευλογίες και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο φοιτητικός κόσμος της πόλης παραμένει σε αναβρασμό, ενώ δεν αποκλείεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ως αντίδραση στην αστυνομική βία, καθώς ήδη πραγματοποιούνται αρκετές ζυμώσεις και συνελεύσεις για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, φοιτητές καταγγέλλουν την αγριότητα με την οποία τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στους φοιτητές την Τρίτη. Έρευνα, άλλωστε, για υπερβολική ή παράνομη χρήση βίας από την ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει και η Διεθνής Αμνηστία.

Το thesstoday σε αναλυτικό ρεπορτάζ του παρουσιάζει εικόνες από τους σοβαρούς τραυματισμούς φοιτητών, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις θυμάτων της απρόκλητης αστυνομικής βίας. Μάλιστα, για έναν φοιτητή, ο οποίος υπέστη τραυματισμό στο αυτί από κρότου λάμψης, η βλάβη ενδέχεται να είναι μόνιμη.

Χτυπήματα με γκλόμπ, ρίψη χημικών, χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ευθεία βολή είναι μόνο μερικά από αυτά που καταγγέλλονται, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν υπήρχε καμία πρόκληση από τους φοιτητές, παρά μόνο από τον άνδρα, ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο και για τον οποίο έχουν γραφτεί και ακουστεί ήδη διάφορα.

Άλλος φοιτητής καταγγέλλει ότι, το μεσημέρι της Τρίτης, ομάδα μαυροφορεμένων ανδρών τον ακινητοποίησαν και του έδεσαν τα χέρια, ενώ εκείνος πήγαινε να παρακολουθήσει μάθημα. Όταν, μάλιστα, ένας συμφοιτητής του άρχισε να τραβάει βίντεο και ρώτησε γιατί έχει τεθεί υπό κράτηση ο φοιτητής, ακινητοποίησαν κι εκείνον, του πήραν το κινητό και απείλησαν και τους δύο.