Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν σήμερα τα 49 άτομα που συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ads

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49).

Οι κατηγορούμενοι παρέμειναν υπό κράτηση και θα μεταχθούν σήμερα εκ νέου στα δικαστήρια για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα τους είναι 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών.

Με κείμενό τους που δημοσιεύθηκε στο Infolibre.gr, οι συλληφθέντες αναφέρουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν το κτίριο, τονίζοντας πως είναι η τρίτη στη σειρά εκκένωση κατειλημμένης σχολής, έπειτα από δύο μήνες κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ads

Αναλυτικά το κείμενό τους:

«Χθες στην κατειλημμένη από τους φοιτητικούς συλλόγους ΣΘΕ, ήρθαν αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών (ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ) και την εκκένωσαν συλλαμβάνοντας 49 άτομα.

Κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα.

Είναι η τρίτη εκκένωση στη σειρά κατειλημμένης σχολής μετά από δύο μήνες αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Μάλιστα αυτοί οι δύο σύλλογοι, Γεωλογίας και Φυσικού συνεχίζουν τον αγώνα ακόμα και αν έχει ψηφιστεί ο νόμος επιλέγοντας να καταλάβουν την σχολή τους.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν.

Το πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα παραμείνει άσυλο στο οποίο έχουν συλλογικοποιηθεί πολλές αρνήσεις και καταφάσεις.

Αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ταξικό κόφτη για την κοινωνική βάση.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ».

Το χρονικό της επέμβασης

Η επιχείρηση της αστυνομίας, όπως υποστηρίζει η ίδια, πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες όταν άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Στο σημείο βρέθηκαν και καθηγητές, καθώς με την παρουσία τους ήθελαν να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο ήρεμη επιχείρηση της αστυνομίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

«Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής μας είπε, ότι ο πρύτανης τον ενημέρωσε ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης της σχολής, εμείς κάτι τέτοιο για το βιολογικό που έγινε η καταγγελία δεν διαπιστώσαμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ.

«Ζητήσαμε εισαγγελέα, επί μία ώρα και ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που έγιναν οι προσαγωγές τρία λεπτά ήμασταν, δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει λόγος παρουσίας τους, εφόσον σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί και οι προσαγωγές», όπως ανέφερε ο κ. Γ. Ηλιόπουλος, μέλος προεδρείου συλλόγου καθηγητών ΑΠΘ.

«Ζητάμε κατ επανάληψη να μάθουμε τα αδικήματα που συντελέστηκαν για να υπάρξουν τόσες προσαγωγές και δεν μας λένε. Ψάχνουμε τον εισαγγελέα και δεν τον βρίσκουμε, αν είναι εδώ δεν δέχθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία των καθηγητών», ανέφερε σε προφορική της ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους και τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου.