Αντιδράσεις προκαλεί η εγκατάσταση –με την άδεια της HELEXPO– ενός «πρότυπου» πρακτορείου του ΟΠΑΠ στο χριστουγεννιάτικο χωριό της Θεσσαλονίκης. Φορείς και οικογένειες εκφράζουν προβληματισμούς για το ρόλο του πρακτορείου σε ένα χώρο που απευθύνεται σε παιδιά.

Ads

Το Christmas Magic City που δημιουργήθηκε στη HELEXPO είχε αρχικά όλες τις προϋποθέσεις για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους ενόψει Χριστουγέννων. Εργαστήρι μακιγιάζ, καρουζέλ, παγοδρόμιο, χορωδίες και καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έδωσε σε κυκλοφορία ειδική λεωφορειακή γραμμή, ώστε να μετακινούνται οι πολίτες δωρεάν από και προς το χριστουγεννιάτικο χωριό.

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό και έφερε μαζί της κλίμα γιορτινό… και ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ. Κάποιοι ίσως θεώρησαν ότι θα έπρεπε να τηρήσουν την «παράδοση» που θέλει τις γιορτές των Χριστουγέννων να συνδυάζονται με κάθε είδους τζόγο, χαρτιά, λαχεία, στοιχήματα. Έτσι έστησαν ένα «πρότυπο» πρακτορείο του ΟΠΑΠ στον εκθεσιακό χώρο.

Όσοι αντιδρούν υποστηρίζουν πως, το γεγονός ότι τα έσοδα του πρακτορείου θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, καθόλου δεν δικαιολογεί την εγκατάστασή του σε ένα χώρο που απευθύνεται σε οικογένειες και παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας. Και, αν οι υπεύθυνοι της HELEXPO επιθυμούν, όπως διατείνονται, «να καθιερωθεί το Christmas Magic City ως θεσμός στην πόλη της Θεσσαλονίκης» ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους λειτουργίας του και να προσδιορίσουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Ads

Η ένωση πρακτόρων ΟΠΑΠ Α.Ε. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής με επιστολή που απέστειλε στις 30 Νοεμβρίου στη HELEXPO εναντιώθηκε στην εγκατάσταση του πρακτορείου στο χριστουγεννιάτικο χωριό, σημειώνοντας ότι: «Το Σωματείο μας πιστεύει ακράδαντα ότι στερείται ηθικής η λειτουργία του «πρότυπου-πρακτορείου», έστω και αν τα έσοδά του διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όταν αυτό βρίσκεται σε χώρους που μοναδικό σκοπό έχουν να φέρουν τις οικογένειες κοντά και να δώσουν χαρά στα μικρά παιδιά. Πόσο «φιλανθρωπικό» είναι να στερείς τη χαρά ενός μικρού παιδιού;»