Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η εισβολή κουκουλοφόρων σε έκθεση του καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρέεφσκι, από τη Βόρεια Μακεδονία, στην αίθουσα τέχνης Remezzo, στην Αρετσού Καλαμαριάς.

Ads

Συγκεκριμένα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σμυρνή, προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης παραγγέλθηκε διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της παράνομης βίας με ρατσιστικά κίνητρα, κατά συναυτουργία, και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια.

Η έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθεί υλικό που ανήρτησαν οι δράστες στο διαδίκτυο, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν οι διοργανωτές της έκθεσης και όλοι όσοι έχουν αντίληψη του περιστατικού.

Ads

Το χρονικό

Τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 26 Απριλίου, στην Καλαμαριά, όπου διέκοψαν έκθεση καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ στη συνέχεια τη… σφράγισαν.

Συγκεκριμένα, ομάδα περίπου δέκα Χρυσαυγιτών εισέβαλλαν με καλυμμένα τα πρόσωπά τους στην έκθεση του καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία Σεργκέι Αντρέεφσκι. Όπως αναφέρει η Μακεδονία, η ομάδα των ναζί υποχρέωσε τους διοργανωτές που ήταν εκείνη την ώρα στο χώρο να απομακρύνουν τα έργα. Στη συνέχεια έβαλαν κόκκινες κορδέλες στην είσοδο απαγορεύοντας την πρόσβαση, και ανήρτησαν φυλλάδια, ενώ έχουν δημοσιεύσει και σχετικό βίντεο στο κανάλι της Χρυσής Αυγής στο youtube.

Τα έργα του καλλιτέχνη παρουσιάζονταν στην αίθουσα τέχνης Remezzo ενώ ανάμεσα στους οργανωτές ήταν και ο δήμος Καλαμαριάς. H έκθεση ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι και σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου.