Εκρηκτικό ήταν το κλίμα της χθεσινής (20/2) ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το Flyover, με τον δήμαρχο, Στέλιο Αγγελούδη να δηλώνει ότι το έργο έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων και ότι οι εργασίες ήταν προτιμότερο να αναβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας του μετρό και την έλευση των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων.

Ads

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΚΑΒ Κοσμάς Ηλιάδης δήλωσε, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ότι πλέον οι συνάδελφοί του δουλεύουν στο «κόκκινο» και ότι δεν μπορεί να δίνει χρόνο το ασθενοφόρο σε πόση ώρα θα φτάσει σε ένα περιστατικό. Ο Πύραρχος – Διοικητής 2ου ΠΣ, Σάββας Τσολάκης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν θύματα γιατί τα οχήματα καθυστερούν σημαντικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, επισήμανε ότι το «χτύπημα» του Flyover ήταν το «κερασάκι» στην τούρτα με τον τζίρο των εμπόρων να έχει πέσει κατά 40%. Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Χρήστος Νικολόπουλος, πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη έχει χωριστεί πλέον σε ανατολική και δυτική και το κέντρο ερημώνει επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθούν χώροι για τις φορτοεκφορτώσεις.

Ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος δήλωσε ότι το έργο θα πρέπει να γίνει και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Ο περιφερειακός έχει φτάσει στα όριά του σήμερα και με το Flyover θα μπορέσουμε να εξυπηρετούμε 10.000 αυτοκίνητα την ημέρα από 5000 που έχουμε σήμερα. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε παλαιοχριστιανικές τις απόψεις που εκφράζονται απο πολλούς πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Ads

Μάλιστα, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο δικηγόρος του Συνδέσμου Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών Αλέξανδρος Αδαμίδης αντέδρασε έντονα ζητώντας εξηγήσεις και απειλώντας πως θα υποβάλει μήνυση. Ο Ν. Ταχιάος συνέχισε στον ίδιο τόνο και ανταπάντησε «πείτε μου ποιο είναι το ποινικό αδίκημα».

https://youtu.be/wmpW2w1rZto?feature=shared

Τα λόγια του έφεραν αντίδραση και από δημότες που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση, οι οποίοι ξέσπασαν λέγοντας προς τον υφυπουργό «έχετε μπει ποτέ σε λεωφορείο; Μας μιλάτε λες και είμαστε σε άλλη πόλη, έχετε προσβάλλει τους πάντες εδώ μέσα!».

Η Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου τόνισε ότι «οι δρόμοι δεν είναι το προσωπικό πάρκινγκ του καθενός» ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πάρις Μπίλλιας αναγνώρισε ότι υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού και εφαρμογής των μέτρων και γι΄ αυτό τον λόγο η πόλη βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Αγγελούδης πήρε ξανά τον λόγο για να διορθώσει τις ειρωνείες του υφυπουργού και υπογράμμισε «θέλω να σας ζητήσω προσωπικά συγγνώμη, για αυτούς που προσέβαλαν με τη λεκτική αποφώνηση των θέσεων τους την τοποθέτηση που κάνατε στο θέμα αυτό. Όταν συζητήσαμε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιο την ανάγκη να φιλοξενεί το δημοτικό συμβούλιο τις κοινότητες των συμπολιτών μας, το μόνο που δε θα μπορούσαμε να δεχτούμε θα ήταν ότι ακόμη κι οι διαφωνίες θα πρέπει να εκφέρονται έτσι. Έτσι κι εγώ ήρθα στην ίδια δύσκολη θέση με εσάς και θέλω να είναι σαφές ότι δε συμφωνώ με αυτή την ένταση και αυτό το περιεχόμενο. Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά στους συναδέλφους των παρατάξεων ότι ο λαϊκισμός από τον ελιτισμό είναι μισό βήμα απόσταση. Αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι να ακούν την αλήθεια κι όχι μια πολιτική άποψη».

Τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αλλά και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.