Οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ωαρίων και παράνομων υιοθεσιών έφερε στο φως έρευνα της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Δώδεκα άτομα, μεταξύ αυτών ένας δικηγόρος και μία γιατρός, συνελήφθησαν ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει περισσότερα από 60 άτομα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρεις γυναίκες Γεωργιανής καταγωγής, στις οποίες αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος.

Η έρευνα των αστυνομικών είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν και κατάφερε να αποκαλύψει ολόκληρη «φάμπρικα» παράνομων υιοθεσιών.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δεκάδες υποθέσεις γυναικών – κυρίως από τη Βουλγαρία – που το κύκλωμα της έφερνε στην Ελλάδα για να γεννήσουν κατά παραγγελία και να δώσουν στη συνέχεια τα νεογνά έναντι αμοιβής σε άτεκνα ζευγάρια.

Ads

Το κόστος της παράνομης υιοθεσίας έφτανε ακόμη και τις 25.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας, εκτός από την «τιμή» του παιδιού και τα έξοδα τοκετού κ.ά. Ανάλογα με το φύλο του παιδιού και τα χαρακτηριστικά του, ο «τιμοκατάλογος» διαφοροποιούνταν.

Η έρευνα των διωκτικών αρχών ξεσκέπασε και μία δεύτερη, εξίσου «χρυσοφόρα» δραστηριότητα του κυκλώματος: το εμπόριο ωαρίων. Η δικογραφία αναφέρεται σε περιπτώσεις νεαρών αλλοδαπών γυναικών που έδιναν επί χρήμασι τα ωάριά τους και στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα τα πωλούσαν. Στην περίπτωση της εμπορίας ωαρίων φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή και ιδιωτικών κλινικών που ασχολούνται με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, που τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Α’ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, κατά περίπτωση, την Παρασκευή και το Σάββατο.