Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια από τις πρώτες αποφάσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης,Κωνσταντίνου Ζέρβα, πριν καλά-καλά μάλιστα αυτός αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Ads

Ειδικότερα, οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με  την επιλογή του να τοποθετήσει στη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης τον μέχρι σήμερα δήμαρχο Δέλτα, Ευθύμιο Φωτόπουλο.

Τόσο η υποψήφια για το δήμο Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, όσο και η δημοτική παράταξη  «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» εξέδωσαν ανακοινώσεις βάλλοντας κατά του νέου δημάρχου, επικαλούμενοι τη συστράτευση του Ευθύμιου Φωτόπουλου με την Ακροδεξιά και τη ρατσιστική του ρητορική κατά προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, οι αντιδράσεις είναι απολύτως βάσιμες, καθώς, όπως αναφέρεται, μια πρόχειρη ανάκληση μνήμης θα τον βρει να δηλώνει -συνδράμοντας τις αντιδράσεις κατοίκων για δημιουργία δομής προσφύγων στα Διαβατά- στις 13.2.2016 ότι «η λύση του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου είναι ακατάλληλη», και να επανέρχεται -μαζί με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση που επίσης δεν επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές- στις 9.8.2016, δηλώνοντας πως αν δεν τηρηθεί η συμφωνία για επιμερισμό των προσφύγων «το δημοτικό συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του τον Σεπτέμβριο θα λάβει δυσάρεστες αποφάσεις. Το είπαμε πολλές φορές και το ξαναλέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει την περιοχή μας σε νέα Ειδομένη».

Ads

Εχει μεγαλύτερη σημασία πάντως και το σκεπτικό πάνω στο οποίο ο Ευθύμιος Φωτόπουλος βάσιζε αυτές τις τοποθετήσεις, καθώς έβαζε στο ίδιο σακί πολλά και ανόμοια πράγματα.

Οπως έλεγε στις 05/02/2016 στον Δήμο Δέλτα έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία 17 χρόνια Ρομά (εννοεί στον οικισμό Αγία Σοφία), λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού και ρυπογόνες βιομηχανίες οπότε «δεν γίνεται όλα να είναι εδώ. Αυτό το μείγμα μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους παρενέργειες και προβλήματα. Ας σταματήσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, δεν γίνεται να μην ακούνε την τοπική κοινωνία».

Σύμφωνα, με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα στον δήμο του από τους πρόσφυγες και δεν υπάρχει καμιά αναφορά για αύξηση εγκληματικότητας συνετέλεσε ούτως ώστε μετά τις πρώτες αντιδράσεις και μετά την αύξηση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων της περιοχής να μην έχει υπάρξει καμιά άλλη φωνή αντίδρασης.

Παρά ταύτα προεκλογικά ο κ. Φωτόπουλος εμφανίζεται στο φιλο-σαμαρικό «ThePresident» (10/04/2019) για να υπενθυμίσει πως «το 2016, η κυβέρνηση έφερε στα Διαβατά 4-5.000 πρόσφυγες, χωρίς να μας ρωτήσει», αλλά κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία προσθέτει «εμείς εδώ δείξαμε ψυχραιμία, και ως διοίκηση και ως τοπική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι ήμασταν ο πρώτος δήμος στην ηπειρωτική Ελλάδα που δέχτηκε το πρωτόγνωρο προσφυγικό κύμα».

Ερωτώμενος μάλιστα για τον «Κλεισθένη» διαπίστωνε πως «η συνεργασία δεν επιβάλλεται με νόμο. Μόνο σε ιδεοληψία μπορώ να αποδώσω την εμμονή ή σε σκοπιμότητα που έχει σκοπό τη διάλυση των δήμων, ώστε το κράτος να ελέγχει ακόμη και τα… κατά τόπους συσσίτια»(!) και τόνισε πως «δύο φορές αποκρούσαμε αποφάσεις που η Θεσσαλονίκη έλαβε ερήμην μας, τη χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου και τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων. Δεν μπορεί ένας άλλος δήμος να αποφασίζει για κάτι που θα επηρεάσει πρωτίστως τους δικούς μας πολίτες χωρίς να ζητήσει καν την άδεια του Δήμου Δέλτα».