Μία «καυτή πατάτα» που ο ένας την πετάει στον άλλον φαίνεται πως είναι η θέση του διοικητή της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην Θεσσαλονίκη.

Ads

‘Οπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» που υπογράφει ο Νίκος Φωτόπουλος, η ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) είναι ανεπιθύμητη, ακόμη και στους κόλπους της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου υπάγεται η ΟΠΠΙ, εδώ και μερικές μέρες εξελίσσεται μια τραγελαφική κατάσταση.

Η εφημερίδα επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κανείς δεν θέλει να αναλάβει διοικητής της ΟΠΠΙ που έχει οκτώ διοικητικούς κι επιχειρησιακούς προϊσταμένους, κανονικούς ένοπλους αστυνομικούς, δηλαδή διοικητή, υποδιοικητή και επόπτες.

Ads

Το έργο της διοίκησης έγινε απόπειρα από τους στρατηγούς να ανατεθεί πριν από λίγες ημέρες σε αξιωματικό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αρνήθηκε τη θέση την ίδια στιγμή. Ακολούθησε νέα απόπειρα με προφορική εντολή σε άλλον αξιωματικό, ο οποίος επίσης αρνήθηκε.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο μάλιστα για χρήση πολιτικών μέσων από τους εν λόγω αξιωματικούς προκειμένου να αποφύγουν τη διοίκηση.

Τρίτη απόπειρα για ανεύρεση διοικητή μέσα σε λίγες μέρες γίνεται σε νεαρό αξιωματικό της Ασφάλειας, ο οποίος επίσης αρνείται.

Φαίνεται όμως ότι αυτός δεν έχει πολιτικό μέσον κι έτσι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Μπουλούμπασης, παρά την άρνηση και τις αντιρρήσεις, του αναθέτει τη διοίκηση της ΟΠΠΙ προφορικά.

Ωστόσο, μέχρι και την Κυριακή, δεν υπήρχε γραπτή διαταγή ανάθεσης διοίκησης για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και με τον υποδιοικητή και τους έξι επόπτες.

Έτσι, λόγω έλλειψης προθύμων, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι καταλήγουν στη θέση των εποπτών να έχουν βάλει κατώτερους υπαξιωματικούς (αρχιφύλακες και υπαρχιφύλακες, ένας μάλιστα υπηρετεί στα ΜΑΤ), εκ των οποίων κανείς δεν επιθυμεί τη θέση αλλά εξαναγκάζονται στην ουσία ελλείψει πολιτικού μέσου.

Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν περιπτώσεις μετακινήσεων με εκδικητικά κριτήρια.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Μπουλούμπαση, με αφορμή τις προτάσεις και μετακινήσεις αστυνομικών, οι οποίες – όπως υποστηρίζουν – «έγιναν με εκδικητικά κριτήρια, αγνοώντας τις οικογενειακές τους ανάγκες και την επικρατούσα οικονομική κατάσταση της χώρας».

Γράφουν, μεταξύ άλλων περιπτώσεων: «Κύριε Γενικέ, με αφορμή την επιλογή των συναδέλφων μας για τη στελέχωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας καθώς και του Νέου Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, περιήλθαν στην Ενωσή μας σειρά καταγγελιών από μέλη μας σχετικά με τις προτάσεις και τις επιλογές που πραγματοποίησαν οι διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών.

– Συνάδελφος που υπηρετεί σε Υπηρεσία Ασφαλείας και συγκεκριμένα στα Ναρκωτικά και τελεί σε αναρρωτική άδεια, ενημερώθηκε ότι θα στελεχώσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσω της προσθήκης του σε μία κλειστή ομάδα “VIBER” (στο κινητό) χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ότι προτάθηκε και επιλέχτηκε από κανέναν προϊστάμενο της υπηρεσίας του.

– Συνάδελφος με εξαμελή οικογένεια από Τμήμα Ασφαλείας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και με 25 χρόνια υπηρεσίας, όντας εργαζόμενος μόνο ο ίδιος, μετακινήθηκε χωρίς να το επιθυμεί στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ κατά το παρελθόν είχε προταθεί και σταλεί και πάλι ο ίδιος προς ενίσχυση της υπηρεσίας παραεμπορίου».