Με δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, όπως εκφράζεται και μέσω των απογευματικών χειρουργείων, υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και το υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της βίας σε ιατρούς και υγειονομικούς.

Ads

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, η οποία προκήρυξε για σήμερα και τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.

«Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία» και «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται στην κινητοποίηση.

«Όχι στα νοσοκομεία-επιχειρήσεις ΑΕ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού», αναγράφει το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Ads

«Όχι στα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ. Τώρα διπλασιασμός απολαβών και προσωπικού. Πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», αναγράφει το πανό της ΕΝΙΘ.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η λίστα αναμονής μετά την πρόσφατη εκκαθάριση το 2023 είναι περίπου 9.000 χειρουργεία.

Αναδεικνύει ότι η ιδιωτική λειτουργία, που επιθυμούν κυβέρνηση και διοίκηση να εισαγάγουν, «ουσιαστικά έρχεται να καλύψει ανάγκες που δεν εξυπηρετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και ενώ το νοσοκομείο αδυνατεί να αντεπεξέλθει, με τα κενά των οργανικών θέσεων να είναι κάτι λιγότερο από 500 και μέρος τους να καλύπτεται από συμβασιούχους διαφόρων προγραμμάτων».

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου από σήμερα οι ασθενείς θα πληρώνουν για να χειρουργούνται, λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μειωμένου αριθμού αναισθησιολόγων! Και με αυτά τα κενά το προσωπικό «εξωθείται σε υπερεργασία, εργασιακή εξουθένωση μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και απαξίωσης, πατώντας πάνω σε προσωπικές ανάγκες που οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν υπονομεύσει, προσφέροντας υποτιμητικές αμοιβές ή και αναγκαστική απλήρωτη εργασία πέρα από την καθημερινή ρουτίνα!».

Το Σωματείο τονίζει ακόμα ότι με αυτήν τη «βαριά» επιχειρηματική δραστηριότητα η διοίκηση προσδοκά εκτόξευση των κερδών, πάνω από τα 36 εκατ. του 2022, ενώ το υπουργείο κάνει μία ακόμα φιέστα στην πλάτη εργαζομένων και ασθενών.

«Υγεία, Παιδεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό» φώναζαν μεταξύ άλλων οι υγειονομικοί, την στιγμή της προσέλευσης των δύο υπουργών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι υγειονομικοί που συμμετείχαν νωρίτερα στη διαμαρτυρία ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία που ξεκινούν σήμερα στο εν λόγω νοσοκομείο, ανάρτησαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στη υποβάθμιση του ΕΣΥ.

Στην παρέμβαση των υγειονομικών προσπάθησε να απαντήσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.