Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η σύλληψη ενός άνεργου άνδρα, πατέρα τριών παιδιών, και η παραπομπή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου σε δίκη, για «ρευματοκλοπή».

Ads

Η δίκη του άνεργου άνδρα πήρε αναβολή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, για την Τρίτη 18 Μαρτίου, λόγω απουσίας του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, υπαλλήλου της ΔΕΗ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο έξω από τα δικαστήρια.

Ο άνεργος άνδρας συνελήφθη την Παρασκευή μετά από από επώνυμη καταγγελία της ιδιοκτήτριας του σπιτιού για  «ρευματοκλοπή», καθώς η ίδια είχε διακόψει τη σύνδεση του ρεύματος λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το alterthess.gr, ο άντρας διαμένει στους Ν. Επιβάτες και προσπαθούσε να συντηρήσει την οικογένειά του με αποσπασματικές εργασίες, καθώς είναι μακροχρόνια άνεργος. Υπηρεσίες του Δήμου Θερμαϊκού είχαν φροντισει για την ενίσχυση της οικογένειας με τρόφιμα, ενώ πολίτες της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία και φρόντισαν και για την επανασύνδεση του ρεύματος, λίγες ημέρες πριν τη σύλληψη, καθώς με τις χαμηλές θερμοκρασίες τα τρία ανήλικα παιδιά της οικογένειας κινδύνευαν να αρρωστήσουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και θέρμανση

«Σήμερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης γίναμε μάρτυρες της πλήρους αναλγησίας της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες τους οποίους η ίδια με την πολιτική της έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, το Σάββατο, με την οποία καταγγέλλεται «η κυβέρνηση που κόβει το ρεύμα στους φτωχούς και το δίνει τζάμπα στους βιομήχανους».

Η κυβέρνηση «όχι μόνο οδηγεί τους συμπολίτες μας στην εξαθλίωση και στη διαβίωση σε συνθήκες μεσαίωνα αλλά και τους διώκει νομικά όταν αυτοί με κάθε τρόπο προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους», σημειώνεται, ενώ προστίθεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό του διωκόμενου ανέργου πατέρα».

Στα δικαστήρια βρέθηκαν για συμπαράσταση στον 45χρονο η υποψήφια περιφερειάρχης και βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο υποψήφιος δήμαρχο Ευόσμου, Ανέστης Βασιλειάδης, οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης και Λίτσα Αμμανατίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκο Σαμανίδη.

Σε δηλώσεις τους επεσήμαναν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την άμεση παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στην απαραίτητη για την αξιοπρεπή διαβίωση ποσότητα σε φτωχές οικογένειες και άνεργους, επανασύνδεση ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά, μείωση των τιμολογίων και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και διακανονισμούς για την εξόφληση των λογαριασμών, καθώς και διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο».

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης: Ποιο είναι το αδίκημα;

«Πώς μπορεί να μιλήσει κανείς όταν “οι λέξεις” έχουν χάσει τη σύνδεση με “τα πράγματα”; Τι σημαίνει όταν λέμε ότι “ένας πολύτεκνος άνεργος του οποίου η οικογένεια σιτίζεται από τρίτους ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ για την παράνομη σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος”; Τι νόημα έχει η λέξη ΣΥΛΛΗΨΗ σε αυτήν την περίπτωση; Ποιο είναι το αδίκημα; Ποιος έχει “αδικήσει” ποιόν; Καλούμε όλους τους πολίτες και ειδικά τους ανθρώπους του Τύπου να σκύψουν άμεσα στην υπόθεση αυτή που δεν έχει βγει μέσα από έργα του Β. Ουγκό, που δεν μιλάει για ένα Γιάννη – Αγγιάνη του περασμένου αιώνα, αλλά για έναν συνάνθρωπο από τους Νέους Επιβάτες που δικάζεται στο Αυτόφωρο»,  αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης.