Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους φοιτητές των κινηματογραφικών ομάδων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου την περασμένη εβδομάδα. Οι φοιτητές των κινηματογραφικών ομάδων της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών ΚΟΤΑ και των Πολιτικών Μηχανικών Cinemagroup του ΑΠΘ πήραν την περασμένη Τετάρτη στα χέρια τους επιστολή της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων, που τους κοινοποίησε το Πρυτανικό Συμβούλιο, η οποία καλούσε σε απαγόρευση της δημόσιας προβολής των ταινιών «Avatar» και «Γάζα Ερχόμαστε». Οι κινηματογραφικές λέσχες είχαν προγραμματίσει την προβολές των ταινιών αυτών για τις 21 και 22 Απριλίου.

Ads

Στην επιστολή της ΕΠΟΕ αναφερόταν οτι η εταιρία «είχε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την προβολή των δυο ταινιών, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει γιατί παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου 2121/1993 για την πνευματική ιδιοκτησία». Σύμφωνα με την εταιρία, οι φοιτητές έπρεπε πρώτα να κατοχυρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην προβολή των ταινιών. Οι κατηγορίες έπεσαν πάνω στους δύο φοιτητές που υπέγραψαν για τη χρήση των αιθουσών προβολής. Αναφορικά με τις δύο προβολές, αυτή της ταινίας «Γάζα Ερχόμαστε» πραγματοποιήθηκε τελικά αφού οι φοιτητές απέσπασαν την άδεια του σκηνοθέτη ενώ η προβολή του «Avatar» ακυρώθηκε για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι δύο φοιτητές.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εταιρία – η οποία χαρακτηρίζεται ως μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία με νομική προσωπικότητα και εκπροσωπεί αρκετά μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και κινηματογράφους καθώς και 15 εταιρείες παραγωγής σε ΗΠΑ και Βρετανία – στοχοποιεί όχι μόνο την κινηματογραφική ομάδα των Τοπογράφων αλλά κατ’ επέκταση όλες τις κινηματογραφικές ομάδες του Πανεπιστημίου για παράνομη προβολή ταινιών. Αυτό που βέβαια τονίζουν οι φοιτητές είναι ότι οι συνολικά 13 κινηματογραφικές ομάδες που λειτουργούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν εμπορεύονται τις ταινίες και δεν βγάζουν χρήματα από τις προβολές. Αντίθετα, με δικά τους χρήματα προμηθεύονται τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να τις πραγματοποιήσουν.

«Οι κινηματογραφικές ομάδες στο ΑΠΘ δραστηριοποιούνται εδώ και πάνω από 10 χρόνια στις σχολές, επιτελώντας έναν πολύπλευρο ρόλο. Μέσα από την πολιτιστική τους δράση, προάγουν την ελευθερία στην τέχνη και την έκφραση, εισφέρουν πολιτισμικά στον κοινωνικό τους χώρο. Οι προβολές τις οποίες διοργανώνουν δεν έχουν κανένα κερδοσκοπικό χαρακτήρα – αποτελούν ωστόσο την ουσιαστικότερη συμβολή των ομάδων αυτών, τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στην ίδια την κοινωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της κινηματογραφικής ομάδας των Τοπογράφων Μηχανικών.

Ads

Από την πλευρά της η Κοσμητεία με ανακοίνωσή της τόνισε πως ευθύνεται μόνο για την αίθουσα που παρέχει στους φοιτητές για τις εκδηλώσεις τους και όχι για το περιεχόμενο και τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών. Από την άλλη, οι φοιτητές πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία ζητώντας να απολογηθεί ο Πρύτανης για την κοινοποίηση στην ΕΠΟΕ των ονομάτων των δύο φοιτητών που υπέγραψαν για τις αίθουσες – ιδιαίτερα μάλιστα μετά την μη πραγματοποίηση της επίμαχης προβολής – και να πάρει θέση υπέρ των κινηματογραφικών ομάδων του Πανεπιστημίου.