Περισσότερες από 6.500 ηλεκτρονικές υπογραφές δημοτών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κατατεθεί αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, που να αφορά το μέλλον του χώρου της ΔΕΘ, έχουν συγκεντρωθεί μέσα σε μόλις δυο μέρες από την έναρξη της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα των πολιτών θέλει ο χώρος της ΔΕΘ να μετατραπεί σε μητροπολητικό πάρκο και χώρο αθλητισμού.

Ads

Αν σε αυτό προστεθούν και οι χειρόγραφες υπογραφές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταμετρηθεί από την οργανωτική επιτροπή για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο στόχος των 25.000 υπογραφών, δηλαδή περίπου το 10% των δημοτών της Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι θα επιτευχθεί πολύ πιο σύντομα από το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από την επιτροπή που είχε θέσει ως όριο τον μήνα Ιούνιο.

Τα αιτήματα των πολιτών όπως έχουν αναρτηθεί στο site parkodeth.gr όπου συγκεντρώνονται και οι υπογραφές είναι τα εξής:

«Θέλουμε ένα αληθινό μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης μας; ‘Η θέλουμε νέα ξενοδοχεία κι εμπορικά κέντρα;
Θέλουμε να αποκατασταθούν τα ιστορικά κτίρια της ΔΕΘ; Ή θέλουμε να αντικατασταθούν από τσιμεντένια μεγαθήρια;
Θέλουμε οι μεγάλες εκθέσεις να αναπτυχθούν σε νέο χώρο, εκτός πόλης; Ή θέλουμε να ασφυκτιούν σε ένα ήδη κορεσμένο κέντρο;
Θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα; Ή θέλουμε άγονους ανταγωνισμούς με τους διπλανούς μας δήμους;
Θέλουμε να κρίνουμε εμείς τί είναι καλό για το μέλλον της πόλης μας; Ή θέλουμε να αποφασίσει για εμάς το Υπερταμείο κι η κυβέρνηση;

Ads

Η Θεσσαλονίκη του αύριο ξεκινά με την υπογραφή σου σήμερα!

Υπόγραψε το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβουλίο Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ».

Ο Νίκος Νικήσιανης, μέλος της σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο» αλλά και μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πρόσφατα είχε κάνει ανάρτηση σχετικά και με τους ισχυρισμούς της διοίκησης του Στέλιος Αγγελούδης και τι πραγματικά ζητούν οι πολίτες βάζοντας μάλιστα και σχετική φωτογραφία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του

Κάτω από την πίεση της κοινωνίας, η διοίκηση Αγγελούδη βγάζει διάφορα κουνέλια από το καπέλο, για να αποφύγει να απαντήσει το αυτονόητο: γιατί συναινεί στην οικοπεδοποίηση της ΔΕΘ.

Το τελευταίο κουνέλι ήταν το Γ’ Σώμα Στρατού: 160 στρέμματα πάρκου εσείς, μας λέει, 200 εμείς! Πώς; Προσθέτοντας στα 110 στρέμματα ακάλυπτων χώρων που αφήνει η ανάπλαση, άλλα 100 στρέμματα από το Γ’ Σώμα. Αφήστε λοιπόν τις διχόνοιες κι ελάτε να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί κοκ.

Φυσικά να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί – και πρώτα η διοίκηση που δεν ξέρουμε αν εκτός από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα έχει να παρουσιάσει κάποια ουσιαστική πρόοδο στο παλιό αυτό θέμα. Κανένα στρατόπεδο δεν έχει θέση στο κέντρο της πόλης, πόσο μάλλον ένα στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Όμως, να ξέρουμε για τί πράγμα μιλάμε. Το τετράγωνο του Γ’ Σώματος, όπως φαίνεται στην εικόνα (κόκκινο περίγραμμα), είναι όντως 100+ στρέμματα, μαζί βέβαια με το Πολεμικό Μουσείο και την ΕΡΤ3.

Στο μεγαλύτερο όμως μέρος του καλύπτεται από κτίρια, τα οποία είναι μάλιστα διατηρητέα. Αυτά τα κτίρια πρέπει φυσικά να αποδοθούν στον Δήμο και να καλύψουν κάποιες από τις τεράστιες ανάγκες για κοινωφελείς χρήσεις (σχολική στέγη, χώροι πολιτισμού, χώροι για το παρακείμενο ΑΠΘ, ακόμα και για υπηρεσίες που νοικιάζουν ακριβούς ιδιωτικούς χώρους).

Όμως, οι ακάλυπτες εκτάσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ή να γίνουν πάρκο (με πράσινο περίγραμμα) είναι μόλις 40 στρέμματα: 20 στρέμματα η έκταση επί της Λ. Στρατού που ήδη φιλοξενεί υψηλό πράσινο, και άλλα τόσα το πάρκινγκ στο κέντρο (το οποίο θα πρέπει να το δούμε αν χρειάζεται ή μπορεί να καταργηθεί, ανάλογα με τις μελλοντικές χρήσεις των κτιρίων). Και μάλιστα οι δύο αυτές εκτάσεις προφανώς δεν βρίσκονται σε συνέχεια με το όποιο πάρκο δημιουργηθεί στη ΔΕΘ, αληθινό ή προσχηματικό.

Αυτά για να ξέρουμε τί λέμε. Είναι πραγματικά κρίμα μια τέτοια σημαντική διεκδίκηση για την πόλη, να χρησιμοποιείται μόνο για ένα παζάρι εναντίον της. Καταλαβαίνουμε την πίεση που νιώθει, αλλά ας σκεφτεί το επιτελείο του Δημάρχου κάποια καλύτερη απάντηση. Μην υποτιμάμε τόσο το επίπεδο των συμπολιτών μας.