Οι φωτογραφίες από τα κοινωνικά δίκτυα μιλούν από μόνες τους.

Ads

Κάτω από τα νερά είναι κατεστραμμένος ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός. Θα προλάβει να αντικατασταθεί μέσα σε ενάμησι μήνα για να υπάρχει θέρμανση για χειμώνα;

Καταστράφηκε κρίσιμη πολύχρονη ερευνητική δουλειά πολλών επιστημόνων.

Η επιτροπή ερευνών, η καρδιά των ερευνητικών δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου καταστράφηκε.

Ads

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Μανωλίδης λέει ότι οι μεγάλες ζημιές στο Βόλο μπορούσαν να προληφθούν.

«Ο Βόλος δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί. Έχει ιστορικό μεγάλων πλημμυρών. Η εγγύτητά του με το Πήλιο εκτός από ασύγκριτο πλεονέκτημα είναι και μια διαρκής απειλή. Το γεμάτο νερά βουνό, με μια δυνατή νεροποντή στέλνει τα φουσκωμένα ρέματά του κατευθείαν στις ακτές και στην πόλη, χωρίς να μεσολαβούν ικανές αποστάσεις για να επιβραδύνουν την ξέφρενη ορμή. Και στις λεκάνες απορροής το κορεσμένο από νερό υπέδαφος εύκολα ξεκολλάει και διαλύεται κατεβάζοντας φερτά υλικά και καταστρέφοντας παράπλευρους δρόμους ή σπίτια.

Κάποια έργα διευθέτησης των χειμάρρων έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν αναβαθμιστεί και συντηρηθεί για δεκαετίες. Ούτε η πύκνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην τελευταία δεκαετία χτύπησε κάποιο καμπανάκι σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Δεν γίνανε ενισχύσεις των ευάλωτων σημείων, καθαρισμοί κι εμβαθύνσεις, ούτε νέα έργα ανάσχεσης της ροής ή εκτροπής των υδάτων σε τάφρους και ταμιευτήρες. Για οργανωμένες δεντροφυτεύσεις και πράσινες υποδομές ούτε λόγος. Αντίθετα, η αδιαφορία των Αρχών συνοδεύτηκε από οικιστικές επεκτάσεις σε επισφαλείς τοποθεσίες και από συστηματική τσιμεντοποίηση εδαφών απαγορευτική για την απορρόφηση της βροχόπτωσης.

Η εννιάχρονη θητεία του Μπέου ακολούθησε πιστά το μοτίβο (μη)-διακυβέρνησης του νεοφιλελεύθερου πλιάτσικου, αυτό που έχει δοξάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανένας σχεδιασμός για υποδομές και προστασία, καμία πρόνοια και πρόληψη, χρηματοδότηση μόνο σε ότι γυαλίζει ή καταλήγει σε οικείες τσέπες. Για υποδομές πλασάρονται μόνο προχειροφτιαγμένα έργα άμεσης ψηφοθηρικής εξαργύρωσης όπως το οδικό δίκτυο που διαλύεται με την πρώτη σοβαρή καταπόνηση. Και βέβαια υπάρχει πάντα ένας καλοστημένος μηχανισμός για το damage control μετά την κάθε κρίση.

Αυτή η πολιτική ξεγυμνώθηκε δραματικά σε έναν Βόλο που διανύει τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό και σε μια Μαγνησία με αγνοούμενους και ξεσπιτωμένους με διαλυμένους δρόμους, κομμένες γέφυρες και ανυπολόγιστες ζημιές. Το ότι κάποια καμένα μυαλά δεν θα δουν αυτό το ξεγύμνωμα και θα ξαναψηφίσουν τα ίδια αναίσχυντα πρόσωπα με τις ίδιες τυχοδιωκτικές πολιτικές είναι κι αυτό ένα είδος θεομηνίας».