Πολεοδομικές αυθαιρεσίες, φοροδιαφυγή, παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, κατάληψη πεζοδρομίων, θόρυβος εκτός ορίων και εκτός νόμου: Αυτά και πολλά ακόμη συνθέτουν το σκηνικό της νυχτερινής ζωής και ψυχαγωγίας στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Η εμπλοκή πολλών νόμων και υπηρεσιών στην έκδοση άδειας και στις ενέργειες για τη βεβαίωση των παραβάσεων και την αφαίρεση άδειας καθιστούν στις περισσότερες των περιπτώσεων πρακτικά σχεδόν αδύνατο το οριστικό κλείσιμο ενός καταστήματος που παρανομεί συστηματικά, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Τυπικά, με τρεις βεβαιωμένες παραβάσεις σε διάστημα ενός έτους, ο δήμος πρέπει να αφαιρέσει την άδεια από τον παραβάτη για δέκα ημέρες. Εάν ο παράνομος χρωστάει στο δήμο, θα του την αφαιρέσουν για 30 μέρες. Με τρεις προσωρινές αφαιρέσεις άδειας, ο δήμος προχωρά σε οριστική αφαίρεση άδειας.

Όμως, χρειάζεται ειδικό ντεσιμπελόμετρο της αστυνομίας ή της δημοτικής αστυνομίας, για να διαπιστωθεί αν ένα κατάστημα ενοχλεί τους γύρω ενοίκους με υπερβολική ένταση μουσικής.

Ads

Οι γνωστοί «τσιλιαδόροι» πάντως αποτρέπουν την επιβολή προστίμου ακόμα και αν η αστυνομία επιχειρήσει να πάει στο κατάστημα και να μετρήσει τον ήχο. Μόλις βλέπουν το περιπολικό, η μουσική σταματάει αμέσως.

Μέχρι και ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης σηκώνει τα χέρια ψηλά. Πριν από δύο μήνες, ο Γιάννης Μπουτάρης κατήγγειλε την άρνηση αστυνομικών να ανταποκριθούν σε δική του καταγγελία για ηχορύπανση.

«Μέχρι να έρθει το περιπολικό, η μουσική είχε κλείσει και όταν οι αστυνομικοί έφυγαν ξανάνοιξε. Μετά από δεύτερο τηλεφώνημά μου στην αστυνομία, ήρθαν και πάλι αστυνομικοί στο μαγαζί, ενώ η μουσική είχε ξανακλείσει. Όταν έπιασα τους αστυνομικούς και τους κατήγγειλα το περιστατικό προσωπικά, εκείνοι με έγραψαν και έφυγαν χωρίς να ελέγξουν αν το κατάστημα διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα» είπε ο δήμαρχος.

Η Θεσσαλονίκη βλέπει πλατείες, δρόμους, στοές και πεζοδρόμια να μετατρέπονται τις νύχτες σε κλαμπ χωρίς κανέναν έλεγχο και καμιά προδιαγραφή ασφαλείας.