Ένα νέο δάσος έχει δημιουργηθεί στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, 14 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 6ης Ιουλίου 1997, όταν κάηκαν 17.500 στρέμματα. Το νέο δάσος, που έχει αναπτυχθεί, προήλθε κατά 80% από φυσική αναγέννηση και μόλις κατά 20% από αναδάσωση, σύμφωνα με μελέτη στη Σχολή Δασολογίας του ΑΠΘ.

Ads

Αισιόδοξα είναι τα ευρήματα της μεταπτυχιακής διατριβής της Χρύσας Χατζηχριστάκη στη Σχολή Δασολογίας του ΑΠΘ, όπως αναφέρει ο «Αγγελιοφόρος».«Η συμβολή της φυσικής και τεχνητής αναγέννησης στην αποκατάσταση του πυρόπληκτου τμήματος του δάσους του Κεδρινού Λόφου Θεσσαλονίκης», είναι ο τίτλος της διατριβής, η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Θεοχάρη Ζάγκα.

Χιλιάδες νέα δέντρα αναπτύχθηκαν σε περιοχές που ευνοούσαν οι συνθήκες, όπως το έδαφος και οι άνεμοι, παρατηρεί η κα Χατζηχριστάκη. Η εξέλιξη, μάλιστα, των τριών βασικών δασοπονικών ειδών-τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι αειθαλές και κυπαρίσσι Αριζόνας- θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική.

«Η εικόνα στο δάσος είναι ικανοποιητική, παρόλο που τα εδάφη είναι υποβαθμισμένα. Η φυσική αναγέννηση δείχνει ότι θα έπρεπε και η αναδάσωση να στηρίζεται σε ιθαγενή και αυτόχθονα είδη και να αποφεύγεται η εισαγωγή ξενικών ειδών. Επειδή σε πολλά σημεία τα δέντρα έχουν αναπτυχθεί το ένα δίπλα στο άλλο, χρειάζονται φροντίδα και αραιώσεις, όπως έχουν γίνει σε κάποιες θέσεις αναψυχής», σημείωνει η Χρύσα Χατζηχριστάκη.

Ads

Στη μελέτη καταγράφεται αναλυτικά η εξέλιξη της φυσικής αναγέννησης και της τεχνητής αναδάσωσης για τις περιοχές του Σέιχ Σου:

Στο Ασβεστοχώρι Παρατηρείται αρκετά καλή εξέλιξη των δασοπονικών ειδών που συνθέτουν τις συστάδες. Στην Άνω Τούμπα η εξέλιξη των βασικών δασοπονικών ειδών παρουσιάζεται μέτρια, καθώς το ύψος τους στην πλειοψηφία των ατόμων δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. Ωστόσο, στο περιαστικό δάσος Κωνσταντινίδη αυτά παρουσιάζουν ικανοποιητική εξέλιξη, όπως και στον Κήπο του Καλού, τον Άγιο Παντελεήμονα και τον Ελαιώνα.