Την Ελλάδα επισκέφτηκαν χθες εκπρόσωποι του εβραϊκού λόμπι, οι οποίοι και συνάντησαν τον πρωθυπουργό και σειρά υπουργών. Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Ισραήλ βρίσκεται «πιεσμένο» ανάμεσα σε μια ασταθή Αίγυπτο και μια –όχι και τόσο φιλική- Τουρκία. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να παραγγέλνει και να παραλαμβάνει οπλικά συστήματα από το Ισραήλ.

Ads

Πραγματοποιήθηκε χθες η ∆ιάσκεψη των Προέδρων των Μειζόνων Αµερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, οργάνωση – οµπρέλα των 50 αµερικανοεβραϊκών οργανώσεων, οι οποίες, µαζί µε εκπροσώπους 20 εβραϊκών κοινοτήτων από την Ευρώπη και τη Ρωσία, επισκέφτηκαν την Ελλάδα λίγο πριν πραγματοποιήσουν την ετήσια σύνοδό τους στο Ισραήλ. Κατά την παραμονή τους εδώ, οι εκπρόσωποι του ισχυρού εβραϊκού λόμπι συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό και σειρά υπουργών.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για ιδιαίτερα θερμό κλίμα στην ημερίδα αυτή, όπου οι εκπρόσωποι του λόμπι άκουσαν τους υπουργούς της κυβέρνησης (Ε. Βενιζέλο, ∆. ∆ρούτσα, Π. Γερουλάνο, Χ. Παπουτσή, Χ. Παµπούκη, ∆. ∆όλλη) να παρουσιάζουν τις πολιτικές τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρει ρεπορτάζ του Βήματος, οι λομπίστες εξέφρασαν « την εκτίμηση τους για την ελληνική προσπάθεια και τη βούληση για τη σύσφιγξη των σχέσεων µε την Ελλάδα».

Ειδικότερα οι αναφορές στους διωγμούς των Εβραίων της Ελλάδας, κατά την γερμανική κατοχή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και από τον Γιώργο Παπανδρέου, φέρονται να ικανοποίησαν εμφανώς τους αμερικανοεβραίους παράγοντες. Προφανώς η Παλαιστίνη και τα περσινά γεγονότα με το “Στόλο της Γάζας” και την ισραηλινή επίθεση σε αυτόν, δεν ήταν θέματα ημερήσιας διάσκεψης.

Ads

Στόχος φέρεται να είναι, από πλευράς της Ελλάδας, η σύσφιξη των σχέσεων με το λόμπι αυτό, προκειμένου και να ενδυναμωθεί έτσι η θέση της χώρας στο εξωτερικό, να γίνουν γνωστές οι θέσεις της και να βελτιωθεί η εικόνα της. Εξάλλου, στο τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη ευρεία συνάντηση παραγόντων του ελληνοαµερικανικού και του αµερικανοεβραϊκού λόµπι, προκειµένου να σχεδιαστούν τα επόµενα βήµατα της συνεργασίας τους. Πρόκειται για «επένδυση», σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι.

Προφανώς συμπτωματικά, λίγες μέρες πριν, στις 8 του μήνα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενέκρινε την προμήθεια οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ, το συνολικό κόστος της οποίας υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος για τα συστήματα SPICE 1000 και SPICE 2000, τα οποία προσαρμόζονται στις βόμβες που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 και ουσιαστικά τις μετατρέπουν σε αυτόνομα οπλικά συστήματα με πολύ μεγάλη ακρίβεια πλήγματος. Η αναλογία των συστημάτων θα είναι περίπου 70% από τα SPICE 1000 και 30% από τα SPICE 2000, με τις τελικές λεπτομέρειες να καθορίζονται το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ακόμη, ότι, σύμφωνα με αναλυτές, που επικαλείται ο ημερήσιος Τύπος, η κατάσταση στην περιοχή κάνει μάλλον πιο πολύ το Ισραήλ να χρειάζεται την Ελλάδα, παρά ίσως το αντίθετο. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ τώρα κινδυνεύει να περικυκλωθεί από εχθρικές ή και ασταθείς αραβικές χώρες και μια Τουρκία που δεν έχει τις καλύτερες διαθέσεις έναντί του. Το Ισραήλ, συνεπώς, χρειάζεται όσους συμμάχους μπορεί να βρει. Και η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, μάλλον προσφέρονται να εξυπηρετήσουν.