«Άνοιγμα» στο Ποτάμι από Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και ΝΔ πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων στο συνέδριο του Ποταμιού. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κάλεσε το Ποτάμι να ενταχθεί στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), και να μην επαναλάβει τα λάθη της ΔΗΜΑΡ.

Ads

«Σήμερα χτυπάω συναγερμό, αν δεν κινηθούμε γρήγορα και βρεθεί η χώρα μπροστά στα διλήμματα του  αναπαλαιωμένου διπολισμού θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία», ανέφερε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού, ο Θανάσης Θαεοχαρόπουλος. Κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου σε ευρεία συμπαράταξη, με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα.

«Η συμμαχία όλων αυτών των δυνάμεων, πρέπει να έχει σαφές στίγμα. Άλλωστε όλοι μας κινούμαστε στο πλαίσιο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», είπε  και απευθυνόμενος στα στελέχη του Ποταμιού ανέφερε για τα λάθη της ΔΗΜΑΡ: «Πριν 2,5 χρόνια περίπου, η ΔΗΜΑΡ είχε την δυνατότητα να παίξει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά με το άγχος της περιχαράκωσης τελικά δεν το έπραξε. Εμείς έχοντας τις εμπειρίες μας από αυτά τα χρόνια, και μετά το πρόσφατο μας Συνέδριο τον Ιούνιο, αποφασίσαμε ότι χρειάζεται να δράσουμε άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό διαδραματίσαμε καταλυτικό ρόλο τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Ο  Θανάσης Θεοχαρόπουλος  τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται, πρωτοβουλίες και δράση. «Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες».  Διαβεβαίωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν καλεί το Ποτάμι χωρίς προγραμματική συμφωνία, αλλά το αντίθετα «στη βάση μίας προγραμματικής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας για έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, την δική μας Συμμαχία, με στόχο να υπάρξει το όχημα που θα μας οδηγήσει σταδιακά στον ενιαίο φορέα».

Ads

Κάλεσμα για ένα μεγάλο «ναι» στο πρώτο βήμα, που όπως είπε, είναι ο διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του «προοδευτικού» χώρου, απηύθυνε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου του Ποταμιού. Η κ. Γεννηματά πρότεινε άμεση συγκρότηση κοινής επιτροπής με πρόσωπα αυξημένου κύρους και ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και άλλων κομμάτων και κινήσεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

«Γι’ αυτό τον λόγο ανέλαβα την πρωτοβουλία να απευθύνω πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας, δηλαδή όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορούμε από κοινού να σχεδιάσουμε μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία», σχολίασε η κ. Γεννηματά. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αδιέξοδο από το οποίο «δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα η κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς» και παρομοίασε την Ελλάδα με ακυβέρνητο καράβι. Επανέλαβε επίσης ότι η λύση πρέπει να δοθεί από την υπάρχουσα Βουλή, εκτιμώντας ότι χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν νοείται χωρίς συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

«Άνοιγμα» στο Ποτάμι και από τον Μητσοτάκη

Πολιτικό άνοιγμα προς το Ποτάμι έκανε και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του Ποταμιού. «Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού». «Είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο Καλοκαίρι, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «έχουμε την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων». Τόνισε δε, ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητά τη συναίνεση στο προσφυγικό, την ίδια ώρα ανασύρει τη σκανδαλολογία. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ευχήθηκε στο Ποτάμι να συνεχίσει τη θετική του πορεία, σημειώνοντας ότι «τα ποτάμια ενίοτε μεταβάλλουν την κοίτη τους αρκεί να μην στερεύουν».

Συμφωνία για εθνική γραμμή στο προσφυγικό

Σχετικά με το προσφυγικό, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν ότι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει σύντομα και όχι την τελευταία στιγμή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. Κοινός στόχος θα πρέπει να αποτελέσει η χάραξη μίας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων.