«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο Ιούλιος ήταν ένας από τους θερμότερους των τελευταίων 10 ετών. Σε ό,τι αφορά αυτό που ζήσαμε, προσωπικά δεν με εκπλήσσει καθόλου. Αυτή η κατάσταση δεν διαμορφώθηκε σε μία μέρα. Δεν ξυπνήσαμε μια μέρα, το Σάββατο για παράδειγμα όταν και είχαμε την έναρξη της φωτιάς στη Θράκη και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτές τις συνθήκες» δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Open ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος.

Ads

Πρόσθεσε ότι «ειδικά στη Θράκη και στον Έβρο, παρατηρούσαμε εδώ και τουλάχιστον 4-5 μήνες μια πολύ έντονη ξηρασία, οπότε ήταν αναμενόμενο οτι όταν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαμορφώνονταν με τον τρόπο που διαμορφώθηκαν, δηλαδή να είχαμε αυτήν την άνοδο της θερμοκρασίας, αυτόν τον πολύ ξηρό καιρό και τους ανέμους, ήταν αναμενόμενο ότι αν ξεσπούσε κάπου φωτιά θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη».

Όσον αφορά σε αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου και τονίζουμε τις τελευταίες ημέρες την ανάγκη να έχουμε συνεχή πυρομετεωρολογική επιτήρηση. Θα μπορούσαμε να την είχαμε προλάβει (σ.σ την πυρκαγιά) στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου διαφορετικού συστήματος διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, το οποίο ξεκινάει από την πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών καυσίμων».

Αναλυτικά τι δήλωσε ο πυρομετεωρολόγος