Το χαρτί των «διπλών εκλογών» επιχειρεί να παίξει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της για επιβολή νέου εκλογικού νόμου και  κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ads

Αυτή τη φορά η σχετική αναφορά ήρθε από τη μεριά του του -καθ’ ύλην αρμόδιου- υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επεσήμανε ότι εντός του 2020 αναμένεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή  το νέο εκλογικό νόμο. Κάλεσε παράλληλα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην ψήφισή του, προσθέτοντας όμως πως σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διπλές εκλογές.

«Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να βγει και να πει ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται να πάμε σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, να το συζητήσουμε αυτό πιο είναι, να γίνει διάλογος και να υπάρξει και συναίνεση. Η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε κυβερνήσεις, θα περίμενα μία τέτοια υπεύθυνη τοποθέτηση και προσωπικά θέλω να δω ποια θα είναι η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ο κ. Τσίπρας έχει τινάξει στον αέρα πολλές φορές θέματα, για τα οποία ισχυριζόταν ότι ήταν θέσεις αρχές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα μεταβάλει στάση. Και αυτή τη φορά, καλά θα κάνει να το κάνει και να μεταβάλει στάση. Θα κάνει καλό και στη χώρα για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και την περιπέτεια των διπλών εκλογών που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα» υποστήριξε παράλληλα ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άλλο εκλογικό νόμο, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Ads

Υπενθυμίζεται με βάση το Σύνταγμα ένας νέος εκλογικός νόμος μπορεί να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, μόνο εφόσον ψηφιστεί από πλειοψηφία 200 βουλευτών. Σε  περίπτωση λοιπόν που η σημερινή κυβέρνηση δε βρει μια τέτοια πλειοψηφία, ο νέος εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί θα βρει εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές, με τις επόμενες κάλπες να στήνονται με βάση την απλή αναλογική.