Το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει και δεν είναι κίνημα διαμαρτυρίας, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 79η ΔΕΘ. Παράλληλα σημείωσε ότι το κόμμα του θέλει αυτοί που θα αναλάβουν νευραλγικές θέσεις «να μην είναι ακροδεξιοί» και «να μην είναι αντιευρωπαϊστές».

Ads

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε με αυτούς που πρέπει και με αυτούς που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Μας ενδιαφέρει όμως αυτοί που θα αναλάβουν νευραλγικές θέσεις να μην είναι ακροδεξιοί και από την άλλη να μην αντιευρωπαϊστές. Πρέπει να επιλέξουμε τους καλύτερους», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Επίσης, δήλωσε ότι «πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», προτείνοντας το πρόσωπο που θα επιλεγεί να μην είναι πολιτικός, αφού υπάρχουν – όπως είπε – σημαντικοί Έλληνες γι αυτό το θώκο.

Δηλώνοντας υπέρ της εξάντλησης των τετραετιών, συμπλήρωσε, πάντως, πως «αν αυτή η κυβέρνηση νιώθει ασταθής και δεν μπορεί να πατήσει στα πόδια της να συζητήσουμε ημερομηνία εκλογών».

Ads

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος και ένας νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να αποτελέσουν την προτεραιότητα της σημερινής Βουλής. «Η σημερινή Βουλή πρέπει να αποφασίσει για δύο σημαντικά πράγματα. Πρέπει να αποφασίσει για ένα νέο εκλογικό νόμο και για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι μεθεπόμενες εκλογές θα πρέπει να γίνουν με αναλογικό σύστημα. Είμαι υπερ αυτό που αποκαλείται “γερμανικό εκλογικό σύστημα”», επεσήμανε. «Επίσης πρέπει να αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Να αλλάξει ο νόμος για την ευθύνη υπουργών. Δεν θα πρέπει να υπάρχει βουλευτική ασυλία. Να αποφασίζουν οι δικαστές αν θα διώκεται ή όχι ένας υπουργός», πρόσθεσε.

«Να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα, αλλά χωρίς να διακινδυνεύουμε το γκρέμισμα της χώρας», είπε ακόμη συμπληρώνοντας πως «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ προσβάλουν την κοινοβουλευτική λειτουργία» καθώς δεν κάνουν ουσιαστικά διάλογο για τα προβλήματα, αλλά με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες.

Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ακόμη και προεκλογικά αλλά «όχι γενικώς και αορίστως» αλλά για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. «Να συμφωνήσουν τα κόμματα που θέλουν τη σιγουριά μιας δυνατής κυβέρνησης, να δώσει ο καθένας τη λίστα με τις 20 προτεραιότητές του», είπε και πρόσθεσε: «Να βάλουμε ο καθένας τις 20 δικές του προτεραιότητες, να βάλουμε κι εμείς τις 20 δικές μας, να δούμε πού συναντιόμαστε. Τα παζάρια και τις λευκές επιταγές δεν τις θέλουμε». «Άλλος ο διάλογος για να σώσουμε τη χώρα και άλλος για να σώσουμε τους μαθουσάλες της πολιτικής», εξήγησε.

Για τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι «δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να κάνει διαβούλευση». «Δεν μπορεί να φορολογείται το ένα κεραμίδι. Το ένα σπίτι μιας οικογένειας μέχρι 100 τ.μ. δε μπορεί να φορολογείται» είπε και συνέχισε: «Να πάμε σε αντικειμενικές αξίες πραγματικές, να ξέρουμε γιατί μιλάμε και να ξέρουμε την αναλογική συνεισφορά του καθενός, αυτό θέλει ο κόσμος». Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για αυτούς που έχουν μόνο ένα σπίτι χωρίς περιουσία και για άλλους που έχουν περιουσία και προσπαθούν να αποφύγουν την αποπληρωμή τους.

Για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και της Ε.Ε. σχολίασε πως «δε θα φύγουμε εμείς από την Ευρώπη, επειδή στην οικογένειά μας, την ευρωπαϊκή οικογένεια υπάρχουν κάποιοι «στριμμένοι» φίλοι. Θα τους αλλάξουμε μυαλά». Αναφέροντας ότι υποτιμήθηκε το πρόβλημα στην Ουκρανία και σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας μας πρόσθεσε: «Τι κάνεις; Διαλύεις το ΝΑΤΟ που λέει ο Τσίπρας; Φεύγεις από την Ε.Ε. που λένε κάποιοι; Όχι στην αστάθεια. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να είμαστε με τους ισχυρούς. Και οι ισχυροί αυτή τη στιγμή είναι το ΝΑΤΟ, είναι η Ε.Ε.».

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «διακυβεύονται πολλά» και υπογράμμισε ότι «η εκκρεμότητα με τα Σκόπια πρέπει να τελειώσει», να μη διαιωνίζεται όπως άλλα θέματα και να βρεθεί λύση με εθνική συνεννόηση και «με εθνική πρόταση» που θα καταθέσουμε «επιτακτικώς» στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη. «Πρέπει να λύσουμε το θέμα με τα Σκόπια, με μια «ονομασία κοινά αποδεκτή κι από τους δύο, για όλες τις χρήσεις, που να περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία. Είναι Άνω Μακεδονία, είναι Νέα Μακεδονία, θα το δούμε», εξήγησε.