Να αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» και να σχηματίσει μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστών από την παρούσα Βουλή, η οποία θα στηρίζεται κατά περίπτωση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλεί τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει επίσης ότι φοβάται το ενδεχόμενο «ατυχήματος».

Ads

Σχολιάζοντας την Αριστερά στην εξουσία ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει πως«δυστυχώς, τίποτε δεν άλλαξε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν ξεκινάει μια κυβέρνηση, η οποία μάλιστα δηλώνει πρώτη φορά Αριστερά, της δίνεις λίγο χρόνο. Περνάνε όμως οι εβδομάδες και οι μήνες και διαπιστώνεις ότι τελικά έχουμε μία από τα ίδια. Κανένα σχέδιο, λάθος προτεραιότητες, υποχώρηση στις συντεχνίες και τα συμφέροντα, ενώ την ώρα που δίνει μόλις 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση, δίνει 500 εκατ. για εξοπλισμούς».

Δηλώνει επίσης πως στις εκλογές δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Αλέξης Τσίπρας. «Το πρώτο πράγμα που του είπα την επομένη των εκλογών είναι ότι όταν κερδίζεις με την προσωπική σου δύναμη μια εκλογική μάχη δεν πρέπει να πολιτευτείς ως πρωθυπουργός των συνιστωσών, αλλά ως πρωθυπουργός μιας κοινωνίας που έχει πολύ μεγάλες ανάγκες. Αντί για μια κυβέρνηση μεγάλων αλλαγών, ο κ. Τσίπρας επέλεξε το κομματικό κατεστημένο και μια σύμπλευση με μια ακροδεξιά συνιστώσα, τους ΑΝ.ΕΛΛ. Η ευρωπαϊκή πλειοψηφία στη Βουλή δεν είναι κάποιο σενάριο αποστασίας. Είναι ένα σενάριο ανάγκης, ότι δηλαδή αυτήν τη στιγμή στη Βουλή υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», σημειώνει.

«Με φοβίζει περισσότερο το ατύχημα. Δεν θεωρώ ότι ο Τσίπρας θέλει να φύγουμε από το ευρώ. Αλλά υπάρχουν υπουργοί που λένε ότι εμείς κάναμε ό,τι ήταν να κάνουμε με την Ευρώπη και πρέπει να κοιτάξουμε εναλλακτικά σενάρια. Δεν έχει η χώρα εναλλακτικά σενάρια εκτός Ευρώπης. Το σενάριο των Ρώσων και Κινέζων χρηματοδοτών είναι αστείο» σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ads

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μας οδηγεί στα βράχια ή σε νέο Μνημόνιο, απαντά «ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο. Η χώρα δεν πάει πουθενά. Δεν θέλει να αποφασίσει για τίποτα και κάποιοι το πληρώνουν πολύ ακριβά αυτό. Το ότι φυτοζωεί το Δημόσιο και πληρώνει συντάξεις και μισθούς δεν σημαίνει ότι η οικονομία λειτουργεί. Όλοι είναι σε μια κατάσταση αναμονής. Αυτή είναι η συνταγή για να βυθιστεί η ελληνική κοινωνία».

Τέλος, εκφράζει το φόβο ότι το Μάιο θα επανέλθει «η παλιά καλή συνταγή του Σαμαρά και του Βενιζέλου, που θα λέει “άντε να βάλουμε άλλο ένα φόρο, που θα τον ονομάσουμε φόρο ανθρωπιστικής κρίσης” – ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ωραίους τίτλους- και θα επιβαρύνει αυτούς που ήδη πληρώνουν. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα διαφορετικά και θα πάει στο συνηθισμένο υποζύγιο. Υπάρχουν όμως λύσεις. Θα μπορούσαμε, ας πούμε, να βάλουμε ένα φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές. Ούτε αυτό δεν κάνουν».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει σειρά δημοσιευμάτων αλλά και προσωπική παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που έχουν υποστηρίξει ότι η καλύτερη προοπτική για την Ελλάδα θα ήταν μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ κι όχι με τους ΑΝΕΛ.