Μετά το έντονο παρασκήνιο και την πρωτοφανή ένταση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, που προκάλεσε η επιλογή του Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του “σπιτιού της Τουρκίας” στη Νέα Υόρκη, προσκεκλημένος του Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ, το θέμα θεωρείται λήξαν ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί τελικά με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ads

Ο Γ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν αλλά μετά και τη δήλωση του Ελπιδοφόρου με την οποία εξέφραση τη λύπη του, όπως ανέφερε, για «την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα», ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. Όπως είπε χαρακτησριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη». 

Να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε πως η συνάντηση είχε ακυρωθεί, με τον Γιάννη Οικονόμου να έχει δηλώσει από νωρίς: «Μας ενόχλησε η κίνησή του» και «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της». Ακολούθως ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Είχαν προηγηθεί εντονότατες αντιδράσεις από παράγοντες της ομογένειας στις ΗΠΑ και η ακύρωση συνάντησης που θα είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο από τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Ads

Εν τω μεταξύ, διπλωματικές πηγές εμφανίζονται αιφνιδιασμένες από την ένταση της αντίδρασης της κυβέρνησης, ενώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μια άσκηση συμμόρφωσης στον Α. Σαμαρά που, όπως όλα δείχνουν, επιβάλλει τους κανόνες στην εξωτερική πολιτική. Η επιθετική στάση απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής δείχνει ακόμη πιο ακατανόητη αν θυμηθεί κανείς την έκφραση συμπάθειας στο πρόσωπό του από τον πρωθυπουργό για τη στάση του στα θέματα που ανέκυψαν για την Εκκλησία εξαιτίας της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Η ρήξη Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου και στο βάθος ο Σαμαράς