«Μείζον θέμα συνταγματικότητας» εγείρεται για τις αυξημένες αρμοδιότητες που ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ads

Ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση εκδόθηκε ως κανονιστική πράξη και λέει ότι στον πρώτο τη τάξει υπουργό αναθέτει πέραν του συντονισμού και το μείζον ζήτημα νομοθετικής πρωτοβουλίας και αρμοδιότητας για έκδοση διαταγμάτων και κανονιστικών πράξεων πέραν του υπουργείου του. Απευθύνθηκε δε προς τον παριστάμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντας: «πάλι καλά που προλάβατε και φέρατε το νομοσχέδιο εσείς, θα μπορούσε να σας πει ότι θα το εισηγηθώ εγώ».

«Η συζήτηση για αρμοδιότητες, ρόλους, προσωπικές σταδιοδρομίες είναι δευτερεύουσα συζήτηση, που για εμάς δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε όλοι στρατευμένοι σε μια προσπάθεια. Θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων να στρέψουμε τη συζήτησή μας σε μια νομικίστικη συζήτηση. Την πολιτική την επετηρίδα την καθορίζει ο λαός. Δεν περιμένει κανείς μας να τοποθετηθεί επί τη βάσει νόμων και αποφάσεων. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την άγονη συζήτηση. Επειδή είμαι πάρα πολύ μακριά από τη συζήτηση αυτή, έχω και προσωπικά την υποχρέωση να τονίσω ότι πρέπει επειγόντως να στρέψουμε την προσοχή μας στα ουσιώδη», απάντησε ο Ε. Βενιζέλος.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής της ΝΔ, Ευ. Στυλιανίδης είπε προς τον κ. Βενιζέλο ότι «με εύσχημο τρόπο κρατήσατε αποστάσεις. Και καλά κάνατε» και πρόσθεσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού “να δώσει υπερεξουσίες σε έναν υπουργό προσβάλει το Σύνταγμα».

Ads

Ο υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «νομικίστικη κριτική» την επιχειρηματολογία αυτή, «παρερμηνεία ή παρανάγνωση, που μεταξύ νομικών δεν μπορεί να υποστηρίζεται». Καταλήγοντας ανέφερε ότι «οι αρμοδιότητες του υπουργείου Εθνικής και του ΚΥΣΕΑ είναι απολύτως ακέραιες και αλώβητες».

Παράλληλα, επίθεση στον πρωθυπουργό για τις νέες αρμοδιότητες των υπουργών εξαπέλυσε η ΝΔ διά του εκπροσώπου της κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «κανείς δεν είχε πει στους πολίτες, όταν ψήφιζαν, τον Οκτώβριο του 2009, τον κ. Παπανδρέου για Πρωθυπουργό, ότι πριν κλείσει ένα χρόνο στην εξουσία, θα μοιραζόταν την Πρωθυπουργία, με τον κ. Γιάννη Ραγκούση», και προσθέτει ότι «ήρθε να προστεθεί στον τραγέλαφο με τις επικαλύψεις και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων, που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση και μπλοκάρει το έργο της».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ραγκούσης είπε: «Δυστυχώς, από τη σημερινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, λείπει η σοβαρότητα».