Θέμα παραγραφής των αδικημάτων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έθεσε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Βασίλης Δημακόπουλος, στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ. Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί την Τρίτη. Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου έχει προτείνει την ενοχή του πρώην υπ. Οικονομικών για απόπειρα απιστίας και νόθευση εγγράφου, ενώ έχει υποστηρίξει ότι τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί. 

Ads

Σήμερα πάντως ο συνήγορος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου τόνισε κατά την αγόρευσή του ότι η δικαιολογία με την οποία απορρίπτεται το επιχείρημα περί αποσβεστικής προθεσμίας προσκρούει στο σαφέστατο γράμμα των συνταγματικών διατάξεων και αποτελεί πολιτικής φύσεως δικαιολογία.

Υποστήριξε επιπλέον ότι ο πελάτης του λοιδορήθηκε αλλά στάθηκε με αξιοπρέπεια απέναντι σε όλα τα θεσμικά όργανα. «Γι’ αυτό και ουδέποτε έθεσε το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί αξιώνει την ουσιαστική απόκρουση των κατηγοριών». 

Νωρίτερα, ο Βασίλης Δημακόπουλος υποστήριξε ότι ο εντολέας του δεν πρέπει και δεν μπορεί να κηρυχθεί ένοχος με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα νομικά επιχειρήματα. Έκανε λόγο για τον «παράνομο χαρακτήρα» της λίστας Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με παράνομες πράξεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινική δίκη γιατί παράγεται απόλυτη ακυρότητα.

Ads

Πρόσθεσε ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου δόλο βλάβης του Δημοσίου και επικαλέστηκε την άποψη της μειοψηφίας του βουλεύματος που είχε τη γνώμη ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που τον έφεραν στο εδώλιο. «Οι ενδείξεις έβαλαν στο στόχαστρο τον κατηγορούμενο» υποστήριξε και τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις. 

«Από που ξέρουμε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε 2.062 αρχεία; Από που; Πως ξέρουμε ότι δεν έβαλε κάποιος από το ΣΔΟΕ, τα έσβησε από τον ανοιχτό – κατάτον Διώτη όταν έφυγε – υπολογιστή του. Αυτό που λέει η κ. Εισαγγελέας ότι αν υπήρχε το usb θα μας έδειχνε κάτι για την ενοχή ή την αθωότητά του μου αρκεί για να πω ότι δεν αποδείχτηκε η ενοχή του. Μπορείτε να αποκλείσετε αυτό που λέμε πως κάποιος του την έστησε; Από αυτή την αποδεικτική διαδικασία; Μας κοροϊδεύει ο κ. Διώτης, με τα λέει, ξελέει και πως αλλάζει τις καταθέσεις του».

«Δεν μπορούμε να έχουν απειλή ισοβίων με προσωρινές πράξεις καταλογισμού» υποστήριξε μεταξύ άλλων.