«Για ορισμένες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, υπάρχει σειρά προβλημάτων συμπεριλαμβανομένης και της κυριαρχίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας σε επερώτηση βουλευτή στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για το καθεστώς που διέπει τα νησιά του ανατολικού ΑΙγαίου.

Ads

Όπως γράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας Haberturk με τίτλο «Το Γαιδουρονήσι είναι δικό μας;» ο κ. Νταβούτογλου απάντησε σε επερώτησε του βουλευτή του κόμματος MHP Ερκάν Ακτσάϊ ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν «η Ελλάδα να ζητάει διαβατήριο από τους Τούρκους που πηγαίνουν για πικ νικ σε αυτά τα νησιά».

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι το Φαρμακονήσι και Γαϊδουρονήσι είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Πρόσθεσε πως ενώ μέχρι το 2004 οι Τούρκοι μετέβαιναν στα νησιά αυτά για μονοήμερες εκδρομές στην συνέχεια ξεκίνησε εγκατάσταση Ελλήνων και στο νησί αυτό εγκαταστάθηκαν και έλληνες στρατιώτες. Επίσης είπε ότι το 2008 ο Ελληνας Γενικός Επιτελάρχης και το 2009 ο Ελληνας Πρόεδρος μετέβησαν στα νησιά αυτά και επισκέφθηκαν τους στρατιώτες και τους πολίτες και έριξαν το Σταυρό στην θάλασσα την Ημέρα των Θεοφανείων .

image

Ads

Στην απάντηση του, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως τα βασικά έγγραφα αναφορικά με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς είναι η Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και πρόσθεσε: «Μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας υπάρχουν σειρά προβλημάτων αναφορικά με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί για τα προβλήματα αυτά να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας».

Ο βουλευτής δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση Νταβούτογλου και επανήλθε στο θέμα με νέες δηλώσεις:  «Οι Έλληνες υπουργοί διεκδικούν δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που δεν τους ανήκει και συνεχίζουν την κατάληψή του. Όμως ο δικός μας Υπουργός διστάζει ακόμα και να διεκδικήσει δικαίωμα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει. Υπάρχει πρόβλημα κυριαρχίας. Μετά τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1549 δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο νησί πέρασε στους Έλληνες. Η συνθήκη της Λωζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν άρθρο που να δείχνει ότι αυτά τα δύο νησιά αφέθηκαν στους Ελληνες . Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν να είναι δικά μας. Πρόκειται για έμπρακτη κατάληψη των Ελλήνων. Δεν θα εγκαταλείψουμε το θέμα»