Το πρώτο άδειασμα της κυβέρνησης χθες από την Ντόρα Μπακογιάννη ήρθε στην υπόθεση λάσπης με την «βίλα Τσίπρα». Το δεύτερο ήρθε λίγο αργότερα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου η πρώην υπουργός και αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και της ομηρίας δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Ads

Δεν ήταν η μόνη που το έθεσε, όπως δεν ήταν και η μόνη που τόνισε το υψηλό πολιτικό κόστος που έχει η υπόθεση για την κυβέρνηση. Οι βουλευτές της ΝΔ δέχονται, επί μήνες, βροχή παραπόνων από τους ψηφοφόρους τους που περιμένουν μάταια έως και πάνω από χρόνο να εκδοθεί η σύνταξή τους. Και τα παράπονα αυτά μεταφέρθηκαν μαζικά χθες στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με βασικό αποδέκτη τον – ήδη αποδυναμωμένο πολιτικά – υπουργό Εργασίας.

Ακολούθησε το, πολιτικά …καλλωπισμένο μεν αλλά προφανές, άδειασμα του υπουργού Γιάννη Βρούτση από τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εξήρε τις προσπάθειες και του υπουργού Εργασίας και του επικεφαλής του ΕΦΚΑ Μιχάλη Χάλαρη για την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων, είπε ότι παίρνει πάνω του το θέμα προσωπικά.

«Θέλω να αναγνωρίσω», είπε, «τη μεγάλη πρόοδο η οποία έχει γίνει από τον Γιάννη Βρούτση και τον Χρήστο Χάλαρη ως προς την απονομή των νέων συντάξεων και αυτό το τιτάνιο έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού ενός συστήματος το οποίο ήταν εξαιρετικά δυσκίνητο, εξαιρετικά γραφειοκρατικό».

Ads

Για να προσθέσει όμως αμέσως μετά: «Έχω ζητήσει από το διοικητή του ΕΦΚΑ ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς μπορούμε να προσθέσουμε δυνάμεις αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων με έμπειρους ανθρώπους τους οποίους θα ψάξουμε να τους βρούμε, όπου υπάρχουν αυτοί διαθέσιμοι, έτσι ώστε να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση και θα τύχει της προσωπικής μου φροντίδας».

Τι ακριβώς σημαίνει πολιτικά η «προσωπική φροντίδα» Μητσοτάκη επί του θέματος;

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ειλημμένη απόφαση στο Μαξίμου η περαιτέρω συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων Βρούτση, ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχει ο υπουργός Εργασίας στον ανασχηματισμό. Ηδη, από το χαρτοφυλάκιο του Γιάννη Βρούτση έχει αφαιρεθεί πλήρως το ασφαλιστικό με το οποίο ασχολείται αποκλειστικά ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.

Τώρα, προωθείται και η αφαίρεση της πολιτικής ευθύνης για τον ΕΦΚΑ, με πρόσχημα την ψηφιοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων. Η υλοποίηση του συστήματος, με την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ» τρέχει ήδη, αλλά οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει από χθες, με εμφανή πολιτική αγωνία, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας στο τέλος Σεπτεμβρίου οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις είχαν ξεπεράσει τις 160.000, αλλά οι ρυθμοί έγκρισης είχαν επιταχυνθεί. Στόχος είναι, σύμφωνα πάντοτε με το υπουργείο Εργασίας, έως τον Ιούλιο η απονομή νέων συντάξεων να φθάσει στις 20.000 τον μήνα από περίπου 10.000 που – θεωρητικά τουλάχιστον –σήμερα, και η συντριπτική πλειοψηφία να περνά μέσα από το νέο ψηφιακό σύστημα.

Οι στόχοι και τα στοιχεία αυτά δεν φαίνονται να πείθουν το Μαξίμου, όπου το βασικό σενάριο πλέον προβλέπει την μεταβίβαση της αρμοδιότητας του ΕΦΚΑ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η μία εκδοχή είναι η μεταβίβαση αυτή να γίνει μαζί με τον ανασχηματισμό και τις δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για άμεση υπαγωγή του ΕΦΚΑ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χωρίς να αναμένεται ο ανασχηματισμός, ο οποίος υπόκειται σε ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα για τον Γιάννη Βρούτση στο Μαξίμου ούτε ήταν, ούτε είναι θετικό. Με δεδομένο, ωστόσο, πως πρόκειται για «σωματοφύλακα» της ομάδας Σαμαρά, οι χειρισμοί θα καθοριστούν και από τις ανάλογες πολιτικές ισορροπίες και δεσμεύσεις.