Δραματική αύξηση των νεκρών εργατών στους χώρους δουλειάς δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία για τη χρονιά που φεύγει, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια και την υγεία Ανδρέα Στοϊμενίδη το 2023 έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας 171 εργαζόμενοι, έναντι 104 το 2022.

Ads

Το δε κόστος σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ανέρχεται για τον προϋπολογισμό της χώρας σε 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κοινωνικοί εταίροι – ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΤΕ – συμφώνησαν με τη διαδικασία του διαλόγου που ξεκίνησε. Οι εργοδοτική φορείς αναγνώρισαν την έλλειψη στην ενημέρωση για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Αναφέρθηκαν στην έλλειψη πόρων για τις μικρές επιχειρήσεις και πρότειναν τη θέσπιση κινήτρων για τους εργοδότες ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολιτικές προστασίας των εργαζομένων.

Ads

Ζήτησαν την ένταξη στη βασική εκπαίδευση, πολλώ δε μάλλον στην Πανεπιστημιακή , το μάθημα της ασφάλειας στην εργασία ώστε να υπάρξει αλλαγή κουλτούρας στο μεγάλο αυτό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρότεινε Ενιαίο φορέα καταγραφής ατυχημάτων αλλά και επαγγελματικών ασθενειών επισημαίνοντας ότι «η δαπάνη για την πρόληψη δεν είναι κόστος αλλά επένδυση».