Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να συγκροτήσει τη σχετική επιτροπή, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήδη οι επιτροπές για το Βατοπέδι και τη Siemens βρίσκονται προς ολοκλήρωση και «θα υπάρχει αργότερα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, για να φανεί και να καταδειχθεί ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αναγκαιότητα επιβολής τέτοιων μέτρων, όπως είναι τα σημερινά». Στο μεταξύ, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.

Ads

«Είναι προτεραιότητά μας να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οικονομία και για το ποιοι έφταιξαν» ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι «η εξυγίανση που επιθυμεί η κοινωνία ξεκίνησε και έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, από τους ίδιους του πολιτικούς».

«Είναι σαφές ότι θα εξεταστούν οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης» και συμπλήρωσε ότι αν επιμείνουμε, αυτή τη στιγμή, σε πρόσωπα, θα δημιουργήσουμε στόχους και θα χάσουμε την ουσία.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα πρέπει να απαξιώνουμε τις πολιτικές και όχι τους πολιτικούς ως πρόσωπα συλλήβδην και ότι θα πρέπει να καταγραφεί και μέσα από τις εξεταστικές ποιοι πολιτικοί έχουν παρανομήσει, για να τους καταλογιστούν ευθύνες».

Ads

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια εξεταστική για την οικονομία, αλλά μόνο όσοι ενέχονται ή ευθύνονται για παραλείψεις ή πράξεις, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφούν και δικονομικά και ουσιαστικά ευθύνες πολιτικών προσώπων» συνέχισε.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα τα οποία εξετάζονται και ότι είναι σαφές ότι εμείς θέλουμε και οι υπουργοί και οι πολιτικοί να έχουν την ίδια συμπεριφορά με τον Έλληνα πολίτη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποιες εγγυήσεις παρέχονται ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα, «ώστε να μην γίνουμε απέραντο δικαστήριο πολιτικών».

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τα νέα μέτρα

Κατατέθηκε στη Βουλή, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Το πρόγραμμα προβλέπει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανέρχονται σε έντεκα μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ έως το 2013, με στόχο το έλλειμμα να είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014.

Επίσης, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του αποκαλούμενου «μνημόνιου συνεργασίας», το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει ύφεση 4% το 2010 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και μετά.

Αύριο θα γίνει η συζήτηση του ν/σ, σε μία και μόνη συνεδρίαση, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την επόμενη μέρα, τη Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Στο ν/σ έχουν ενσωματωθεί και τα χθεσινά φορολογικά μέτρα, που αφορούσαν την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, και καύσιμα.

Με το νομοσχέδιο μειώνονται περαιτέρω τα επιδόματα στο στενό δημόσιο τομέα και οι εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά για τους λειτουργούς υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος μειώνονται κατά 8%.

Επίσης, κατά 8% μειώνονται και τα έξοδα παράστασης του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της κυβέρνησης και της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών και των υφυπουργών.

Εξάλλου, τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας ορίζονται στα 500, 250 και 250 ευρώ αντιστοίχως για όλους τους δικαιούχους και καταβάλλονται μόνον εφόσον οι πάσης φύσεως μικτές τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές συνυπολογιζομένων και των επιδομάτων εορτών και αδείας, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα τα 3.000 ευρώ (υπολογιζόμενες οι αποδοχές σε δωδεκάμηνη βάση). Στην περίπτωση που ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ περικόπτονται τα επιδόματα αναλόγως.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση το επίδομα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους, από το δημόσιο, ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης καθορίζεται στα 400 ευρώ για το επίδομα Χριστουγέννων και τα 200 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας αντιστοίχως. Από την παραπάνω εφαρμογή εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Επίσης ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται έως την 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές, δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, ενώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα επιβάλλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων, εφόσον υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

Επιβάλλεται επίσης ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Τέλος, με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών μπορεί να συστήνονται, αναδιοργανώνονται, αναδιαρθρώνονται και να καταργούνται υπηρεσίες οποιουδήποτε επιπέδου του υπουργείου Οικονομικών σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Το 77,5% υπέρ της παραμονής στη ζώνη του ευρώ

Υπέρ της παραμονής στη ζώνη του ευρώ τάσσεται το 77.5% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Το Βήμα. Μόλις το 15,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. Το 58.1% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους δημιουργεί μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, το 36.5% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ούτε «ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη» ασφάλεια ενώ ένα 4.9% υποστηρίζει ότι αισθάνεται «μικρότερη ασφάλεια».

Το 38,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χρειαστούν ως πέντε χρόνια για την έξοδο της χώρας από τη δυσχερή θέση, το 27,4% απάντησε από 5-10 χρόνια και το 31,8% εκτιμά ότι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια. Το 55,5% πιστεύει ότι η συμφωνία στήριξης θα είναι επαρκής και το 32,5% εκτιμά ότι θα φθάσουμε στη χρεοκοπία και στη στάση πληρωμών.

Όσο για τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή θεωρείται υπεύθυνη σε ποσοστό 32,8%, το 10% θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ενώ το 55,2% θεωρεί υπεύθυνες και τις δύο. Διχασμένοι είναι οι πολίτες στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη διακυβέρνηση του ΠαΣοΚ, αφού το 20,4% απάντησε «αρκετά», το 22,9% «λίγο», το 41,7% «καθόλου» και το 14,4% «πολύ». Το 22% είναι «αρκετά ικανοποιημένο» από το έργο του κ. Παπανδρέου, «λίγο» το 22,5%, «πολύ» το 18,2% και «καθόλου» το 37%. Αρνητική είναι η εικόνα για τη ΝΔ, αφού το 72,2% εκτιμά ότι έχει καταφέρει λιγότερα απ΄ όσα περίμενε και το 57,1% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν είχε κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο.

Η κρίση έχει επηρεάσει και αλλάξει και τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, με το 39% να δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες με την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής, το 38,5% ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, το 11,7% ότι προτιμά προϊόντα και υπηρεσίες με τη χαμηλότερη τιμή, και το 9% δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην καταναλωτική συμπεριφορά του. Μόλις το 1,5% δηλώνει ότι καταναλώνει με βάση την ικανοποίηση των επιθυμιών του. Το 67,8% θεωρεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις αξίες και τον τρόπο ζωής του συνολικά, ενώ το 29,1% εκτιμά ότι έχει επηρεάσει τα οικονομικά του νοικοκυριού του.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel αποτελεί το πλέον αντιπαθητικό πρόσωπο λόγω της στάσης που τήρησε για τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, με το 79,9% των ερωτηθέντων έχει να αρνητική και μάλλον αρνητική εικόνα, ενώ μόλις το 18,4% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη, κατατάσσοντάς την στην τελευταία θέση. Στις πρώτες τρεις θέσεις πολιτικών για τους οποίους οι Ελληνες έχουν θετική άποψη είναι ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy σε ποσοστό 76,6%, ο Vladimir Putin (73,7%), ο Barack Obama (68,2%) και ακολουθούν: Jose Luis Rodriguez Zapatero (64%), Jose Manuel Barroso (34%), Tayip Erdogan (32,9%), Silvio Berlusconi (31,1%), Gordon Brown (25,3%).