Στόχοι αμερικανικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν στην κατοχή του 29χρονου που συνελήφθη το Σάββατο για την αποστολή των τρομο-δεμάτων στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε αξιωματούχους στο εξωτερικό.

Ads

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλούνται δημοσιεύματα, εικάζεται ότι ο 29χρονος θα έστελνε μαζικά τους φακέλους στους συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου να «χαλάσει» το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Αστυνομία: «Βασικός παίκτης» της εγχώριας τρομοκρατίας

Στελέχη της αστυνομίας χαρακτηρίζουν τον 29χρονο, «βασικό παίκτη» στο χώρο της τρομοκρατίας, καθώς, εκτός από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή των δεμάτων στον Βολφγαγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και το ΔΝΤ στο Παρίσι τον Μάρτιο, φέρεται να έχει σχέση κυρίως και με την Πόλα Ρούπα και τον Επαναστατικό Αγώνα.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας, την οποία χρησιμοποίησε ο 29χρονος για να νοικιάσει το διαμέρισμα στην οδό Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής, έξω από το οποίο συνελήφθη χτες, είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη, ενώ υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τον εμπλέκουν με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο 29χρονος ήταν γνωστός ως αντιεξουσιαστής, καθώς είχε συλληφθεί το 2011 για συμμετοχή σε επεισόδια με τα ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ το 2012 συμμετείχε σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, προκειμένου οι καταληψίες να διαβάσουν κείμενο συμπαράστασης στους κρατούμενους για τον Επαναστατικό Αγώνα, ενώ είχε συμμετάσχει και σε άλλες ενέργειες συμπαράστασης σε κρατούμενους για τρομοκρατική δράση.

Το 2015 όμως, ο 29χρονος χάθηκε από κάθε εκδήλωση και δεν είχε καμία δημόσια παρουσία, κάτι που προβλημάτισε τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αρμόδιος αξιωματικός, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν αθόρυβα τον 29χρονο εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς είχαν στοιχεία που τον ενέπλεκαν με τρομοκρατική δράση και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στη σύλληψη του, το Σάββατο, καθώς κατάλαβαν ότι επρόκειτο να μεταφέρει οπλισμό.

Γι’ αυτό και συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του ολόκληρο οπλοστάσιο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της έρευνας που είναι διαρκής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Το ζητούμενο για την αστυνομία είναι, ποιά άλλα άτομα σχετίζονται με την δράση του 29χρονου. Από την μέχρι στιγμής έρευνα στο κρησφύγετο της πλατείας Αττικής έχουν βρεθεί πολλά ρούχα για διαφορετικά άτομα, κάτι που δείχνει ότι έμεναν και άλλοι εκεί.

Ωστόσο, όπως λένε οι αστυνομικοί, η έρευνα για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, θα διαρκέσει μέρες, ενώ παράλληλα αναζητούνται και άλλα κρησφύγετα της οργάνωσης.

Οι κατηγορίες

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε για τον 29χρονο περιλαμβάνει έξι κατηγορίες για τις οποίες ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή την Τετάρτη το μεσημέρι μετά από προθεσμία που ζήτησε. Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρους του αφορά: Συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου και τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων. Επιπλέον, κατηγορείται για πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ’ επάγγελμα και διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την δίωξη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πράξεις αυτές «τελέστηκαν με τρόπο, σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας». Πιθανότατα μετά την απολογία του 29χρονου στον τακτικό ανακριτή η νέα δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Εφετείο ώστε να συσχετιστεί με αυτήν για τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες για το κατηγορητήριο, ο 29χρονος φέρεται να ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» από τον Δεκέμβριο του 2016. Για την επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρεται στο κατηγορητήριο:

«Έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην Πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξή του να του επιφέρεις τον θάνατο». Και προστίθεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η ενέργεια σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε, καθώς «η έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος, εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Για τα οκτώ τρομοδέματα στα ΕΛΤΑ αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ότι ο 29χρονος ήταν εκείνος «που προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής».

image

Τα ευρήματα

Στην κατοχή του 29χρονου βρέθηκαν τρεις ταξιδιωτικοί σάκοι, τσαντάκι μέσης και σακούλα σκουπιδιών,
όπου περιείχαν:

  • 8 πλαστές ταυτότητες,
  • 2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,
  • πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη,
  • δοχείο, βάρους 3310 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία,
  • δοχείο, βάρους 8830 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία, πιθανώς ζελατινοδυναμίτιδα,
  • 3 τεμάχια, βάρους 200 γραμμαρίων έκαστο, στερεάς ουσίας, πιθανώς TNT,
  • πλήθος πυροκροτητών (κοινών και ηλεκτρικών), φυτιλιών, κροτίδων και ηλεκτρικών σπίρτων,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • επιστολικοί φάκελοι και αυτοκόλλητες μηχανογραφημένες ετικέτες,
  • 3 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB ),
  • 2 πλαστικά επιτραπέζια ρολόγια,
  • 2 ξύλινα μανταλάκια, στο σημείο κλεισίματος των οποίων υπήρχαν προσαρμοσμένες 2 μεταλλικές πινέζες,
  • πλαστικό μανταλάκι, με επικολλημένο κομμάτι χαρτιού με άγνωστη στερεή ουσία,
  • συσκευασίες με ράβδους σιλικόνης, πιστόλι σιλικόνης, συσκευασίες κόλλας, μονωτικές ταινίες και πλήθος μπαταριών και εργαλείων (κόφτες, πένσες, μέτρα κλπ),
  • τεμάχια χαρτονιού με διαγραμμίσεις,
  • φορητή συσκευή μέτρησης τάσης ρεύματος,
  • 2 κινητά τηλέφωνα, 5 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και 5 κάρτες μνήμης,
  • 61,7 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, καθώς και
  • το χρηματικό ποσό των 840 ευρώ.

image

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία από την οποία εξήλθε ο συλληφθείς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κινητό τηλέφωνο,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • κάρτα sim ,
  • πλήθος εναυσματικών φιτιλιών κροτίδων και
  • πλαστικό δοχείο με ποσότητα υγρού.

Σημειώνεται, ότι ο 29χρονος είχε νοικιάσει την παραπάνω οικία με πλαστά στοιχεία ταυτότητας ημεδαπού, από το Δεκέμβριο του 2015, ενώ αυτή είχε πληρωθεί προσφάτως έως και το Δεκέμβριο του 2017.