Η στήλη που εγκαινιάζω σήμερα θα επαναλαμβάνεται στην αρχή κάθε εβδομάδας. Ο τίτλος της προέρχεται από τη γνωστή παροιμιώδη έκφραση «θα πείτε το νερό νεράκι». Που σημαίνει ότι μπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ -και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά- αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που έχει ενσκήψει στη χώρα. Είχαμε λοιπόν- μόνο – αυτήν την εβδομάδα.

Ads

-Μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της αστυνομίας στα σινεμά που έπαιζαν τον «Τζόκερ», ψηφίστηκε ο «αναπτυξιακός» νόμος, που ξεκίνησε ως νομοσχέδιο για διαβούλευση με 85 άρθρα, όταν κατατέθηκε στην Βουλή είχε φθάσει στα 213 που στο τέλος έγιναν 234. Τα περισσότερα από τα άρθρα ξεπληρώνουν γραμμάτια, εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα. Καταργούνται οι δικλείδες ασφαλείας στις εργασιακές σχέσεις και θεμελιώδεις  αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ νομιμοποιούνται αναδρομικά οι αγορές ακινήτων με POS για απόκτηση χρυσής βίζας- ένα σκάνδαλο του 2017. Πόση μίζα έδωσε ο Κινέζος;

-Ανάμεσα στα άλλα, ο νόμος καταργεί την ονομαστικοποίηση των μετοχών καθώς και την υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. ενώ διατηρείται η υποχρέωση, στους δημόσιους υπαλλήλους ή τους πυροσβέστες.

Καμία αντίδραση από τους δημοσιογράφους για τους οποίους επίσης ισχύει η υποχρέωση. Προφανώς μετά την άνοδο της λίμπιντο που μας πληροφόρησαν ότι σημειώθηκε μετεκλογικά, ασχολούνται με άλλα πράγματα. Η «σιωπή των αμνών» σχετίζεται με άλλες ρυθμίσεις του «αναπτυξιακού» νόμου, που προβλέπουν επιδότηση φιλικών προς την κυβέρνηση εφημερίδων, ακόμη και αν χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους

Ads

Το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε μαθητικό διαγωνισμό για την ισότητα των δύο φύλων, τον οποίο είχε με εγκύκλιο του εγκρίνει μια εβδομάδα πριν. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης.

-Την εξαίρεση του ζήτησε και ο τρίτος ανακριτής στην υπόθεση του Νοοr1. H προηγούμενη ανακρίτρια παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις Η.Π.Α.

-Στο μεταξύ στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, o διοικητής αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται από τους 22 επικουρικούς γιατρούς τους 12.  Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ήδη λείπουν 60 γιατροί, ενώ συνταξιοδοτούνται 11.

-Μετά από αναζήτηση που έκανε στη Google, στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε  ότι τα προερχόμενα από την ελληνική επικράτεια προϊόντα θα αναφέρονται ως makedonia ώστε να διαχωρίζονται από το macedonia, όρο που παραχώρησε στα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας. «Ο πρωθυπουργός είναι έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος», συμπέρανε  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

-Το βασικό για μια χώρα είναι να έχει καλή εκπαίδευση. Στο μήνυμά της προς τους μαθητές με ευκαιρία την 28η Οκτωβρίου, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Κεραμέως, τους πληροφορεί ότι ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε μετά τον Οκτώβρη του 1940 (ίσως κάπου άκουσε ότι ο Χίτλερ  « έκανε περίπατο» εισβάλλοντας το 1939 στη Πολωνία και δεν το πέρασε για πόλεμο). Μάθαμε επίσης ότι οι γονείς μας, παππούδες γιαγιάδες και πρόγονοι, πολέμησαν στα βουνά της Ηπείρου και αργότερα της Ελλάδας τον «λαϊκισμό ». Και μετά λένε ότι δεν υπάρχουν ενεργά βλήματα από τον Πόλεμο και την Κατοχή.

-Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, γνωστή υποστηρικτής της άποψης ότι οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα πάσχουν από «συλλογική ψυχική νόσο», κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι «η εθνική μας εορτή μάς θυμίζει όσο ποτέ τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού»,  ενώ συνέδεσε τον εθελοντισμό και με τον Αϊνστάιν, με τον οποίο προφανώς συναγωνίζεται σε I.Q

– Η φοιτητική παράταξη της ΝΔ,  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ανάρτησε παραποιημένη  φωτογραφία που δείχνει στρατιώτες να υψώνουν την ελληνική σημαία:  η βραβευμένη με Pulitzer φωτογραφία του 1945, απεικονίζει κατάληψη της νήσου Iwo Jima από Αμερικάνους στρατιώτες. Προφανώς οι εθνικές επέτειοι δεν είναι το δυνατό τους σημείο.

Σίγουρα παρέλειψα και άλλα ανδραγαθήματα. Επειδή η στήλη είναι διαδραστική, παρακαλώ στείλτε τις δικές σας ευχάριστες εμπειρίες από τη παλινόρθωση του πιο αδίστακτου και κωμικοτραγικού κράτους της δεξιάς. Στις παρακάτω διευθύνσεις social media καθώς και στο [email protected] . Ραντεβού την άλλη εβδομάδα.

Facebook Stelios Kouloglou
Twitter #SteliosKoul