«Εύχομαι η Αθήνα να προλάβει και να μη ζήσει όσα ζει η Θεσσαλονίκη». Η αγωνιώδης ευχή του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκου Καπραβέλου, αντανακλά την πραγματικότητα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και τις κρισιμότερες εστίες του σφοδρού δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Ads

Για τη Θεσσαλονίκη, όπως ο ίδιος είπε «δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που ζούμε». «Ασφυκτιούμε!» ήταν η κραυγή γιατρών της Βόρειας Ελλάδας στο Tvxs.gr, μιλώντας για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, που έχουν φέρει το σύστημα Υγείας στην πόλη στα όρια της κατάρρευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως νοσοκομεία ξεκινούν τις εφημερίες χωρίς ΜΕΘ, ενώ ακόμη και όπου αυτές υπάρχουν γεμίζουν μέσα σε λίγες ώρες.

Για την Αθήνα, στην οποία τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, αν και με μια μικρή κλήση της αύξησης, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να αποφύγει τα φαινόμενα της Θεσσαλονίκης καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων. «Μήπως η Αθήνα βρίσκεται 15 ημέρες πίσω από τη Θεσσαλονίκη;», είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί, οι οποίοι επισημαίνουν πως συνολικότερα, παρά την εμπειρία του πρώτου κύματος και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, δεν υπήρξε κάποιο σχέδιο για πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να αντιμετωπιστεί το αναμενόμενο δεύτερο κύμα. 

Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δέχονται τεράστια πίεση, γιατροί και νοσηλευτές (όπως και σε όλη τη χώρα) είναι εξουθενωμένοι καθώς εργάζονται στο «κόκκινο», ενώ η διασπορά στο εσωτερικό των υγειονομικών μονάδων αποδεκατίζει το ήδη ελλιπές προσωπικό και δημιουργεί ακόμη δυσκολότερες συνθήκες στη διαχείριση. Αυτή τη στιγμή, τα νοσοκομεία, στο σύνολό τους, υποδέχονται ασθενείς είτε με covid, είτε με ύποπτα συμπτώματα. Οι εν λόγω ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και διακομίζονται σε «νοσοκομεία αναφοράς» μόνο στην περίπτωση που θα χρειαστεί να διασωληνωθούν. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που επειδή δεν υπάρχουν κλίνες covid – ΜΕΘ, διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους.

Ads

Σε πολλά νοσοκομεία η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%, όπως αναφέρουν οι γιατροί, με αποτέλεσμα ασθενής να μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή σε ιδιωτικές κλινικές. Αντίστοιχες μετακινήσεις παρατηρούνται και σε ιατρούς και νοσηλευτές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και οι απαραίτητες προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για περιπτώσεις γιατρών που αναγκάζονται να συνοδεύσουν ασθενή κατά τη διακομιδή του από νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό στο ΕΚΑΒ. Επίσης η μετατροπή γενικών ΜΕΘ σε Covid-ΜΕΘ, που παρατηρείται σε πολλά νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργεί σε βάρος των υπόλοιπων ασθενών, οι οποίοι κινδυνεύουν και βρίσκονται επί της ουσίας «εκτός επιλογής».

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση νοσηλευτή από την εφημερία στο Ιπποκράτειο: «Τραγική νυχτα… Τραγική εφημερία…. Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω…. Να καταφθάνει το ένα μετά το άλλο… Το ένα επιβεβαιωμένο το άλλο ύποπτο και εναλλάξ….Οι γιατροί στα όρια τους… Οι νοσηλευτές στα όρια τους….Οι συνοδοί στα όρια τους….οι συνάδελφοι ο ένας μετά τον άλλον θετικοί και για 15 ημέρες το λιγότερο εκτός…. Το “Σωτηρία” γεμάτο από το απόγευμα… Ο “Ερυθρος” γεμάτος από νωρίς και αυτός…το Ιπποκράτειο γεμάτο από τις δυο τα ξημερώματα…. Στην Θεσσαλονίκη ακούστηκε ότι κάνανε το κυλικείο θάλαμο για covid….Κριμα….Εκεί οδεύουμε και εδώ όπως δείχνει το σύστημα…. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα αυτό που έρχεται….Από την άλλη…. Ίσως τώρα να ξεκινάμε.. Θα δείξει….».

Τελευταία στοιχεία αναφέρουν πως στην Αττική η πληρότητα των covid ΜΕΘ ξεπερνάει το 70%. Τα στοιχεία γιατρών και νοσηλευτών ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας για τον συνολικό αριθμό των ΜΕΘ, καθώς όπως επισημαίνουν η κυβέρνηση δίνει παραπλανητικά στοιχεία. «Είναι άλλο το πόσες ΜΕΘ υπάρχουν – που και στον αριθμό είναι λιγότερες από αυτές που λένε – και άλλο το πόσες λειτουργούν, καθώς χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό που δεν υπάρχει, όπως δεν αρκεί και το διαθέσιμο προσωπικό για τις υπόλοιπες ανάγκες».

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και τα στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ για την πληρότητα των ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αθήνας:

  • ΣΙΜΑΝΟΓΛΕΙΟ έχει πληρότητα  14 στα 14
  • ΕΛΠΙΣ έχει πληρότητα 6 στα 6
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ πληρότητα 10 στα 11
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ πληρότητα  24 στα 28,
  • ΣΩΤΗΡΙΑ πληρότητα 45 στα 79,
  • ΝΙΜΙΤΣ πληρότητα 4 στα 4,
  • Νοσοκομείο ΒΟΥΛΑΣ πληρότητα 12 στα 12,
  • ΘΡΙΑΣΙΟ πληρότητα  7 στα 8,
  • ΑΤΤΙΚΟ πληρότητα  17 στα 23