Στην Κοζάνη είναι συγκεντρωμένα από σήμερα τα βλέμματα των φορέων της Πολιτικής Προστασίας της χώρας με αφορμή τη διοργάνωση του 5oυ Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας “Safe Kozani 2018” που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 3 Νοεμβρίου 2018.

Ads

Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά 135 εργασίες, προφορικές και πόστερ που προέρχονται από 300 συγγραφείς, ειδικούς επιστήμονες σε θέματα περιβαλλοντικών καταστροφών, φυσικών καταστροφών, από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες, σε θέματα διαχείρισης αυτών των φαινομένων, από συνεργάτες σε ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΠ, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και καθηγητές από Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια που “θεραπεύουν” αντικείμενα διαχείρισης κρίσεων από φυσικά φαινόμενα. Επίσης, συμμετέχουν επιστήμονες από οργανισμούς πολιτικής προστασίας όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Βραζιλία, η Ταιβάν, η Βουλγαρία και η Γαλλία.

´Ενα βήμα πριν τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Κοζάνης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Κοζάνης, όπου με τη λειτουργία του “θα συγκεντρώσει εκπροσώπους των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, της τεχνολογίας, της κεντρικής διοίκησης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του Εθελοντισμού από την Ελλάδα, αλλά και κάθε σημείο του πλανήτη”. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και συμπλήρωσε ότι “φιλοδοξία όσων εμπλακήκαμε στο εγχείρημα της δημιουργίας του Εθνικού κέντρου είναι η εκπαίδευση όλων των στελεχών της Πυροσβεστικής αλλά και των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού να εκπαιδεύονται στην περιοχή μας”.

Ads

12 μεγάλα γεγονότα έπληξαν τον πλανήτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές που ως προς το αποτέλεσμά τους δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, με επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η περίπτωση της καταστροφής της Φουκοσίμα, ενώ, ταυτόχρονα,  συμβάλλουν στην αύξηση των κυμάτων  της μετανάστευσης του πληθυσμού. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε για 12 μεγάλα γεγονότα ή φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον πλανήτη μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στις οποίες οι επιστήμονες του ΟΑΣΠ όχι μόνο ήταν παρόντες αλλά – όπως είπε – “τις μελετήσαμε διεξοδικά για να δούμε τι καινούργιο προέκυψε  και μπορούμε να πάρουμε ως πληροφόρηση”.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, οι σεισμοί σε Λέσβο και Κω, η καταστροφική φωτιά στο Μάτι, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός στην Ινδονησία, με τους 5000 νεκρούς,ή τον ισχυρό σεισμό των 8,2 R στο Μέξικο Σίτυ.

Για τη φωτιά στο Μάτι Αττικής μίλησε για ένα “ακαριαίο φαινόμενο όπου οι ριπές του ανέμου έτρεχαν με 120 χλμ /ώρα”, ενώ αναφέρθηκε στην συζήτηση που γίνεται για το θέμα της εκκένωσης της περιοχής, ή των τυχόν παραλείψεων που μπορεί να υπήρξαν, λέγοντας ότι “για την εκκένωση χρειάζεται ένα σχέδιο που θα πρέπει να πεις στους ανθρώπους προς τα πού θα κατευθυνθούν”.

Δεν έχουμε αντιπυρικό κανονισμό

Ο κ. Λέκκας, καυτηρίασε το γεγονός ότι ως χώρα διαθέτουμε έναν αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζεται με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ “δεν έχουμε αντιπυρικό κανονισμό. Είναι μία σοβαρή παράλειψη την οποία πρέπει να αποκαταστήσουμε”, κατέληξε. Μεταφέροντας εμπειρίες από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, που έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Μεξικού, ανέφερε την περίπτωση όπου λίγες μέρες μετά τον σεισμό των 8,2 R, όπου ο συναγερμός “μας ειδοποίησε  για τον σεισμό που θα ακολουθήσει ευτυχώς όμως ήταν χαμηλής έντασης, αλλά δυστυχώς από τον πανικό που δημιουργήθηκε στους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να προστατευθούν θρηνήσαμε 80 νεκρούς”.

Δεν διαθέτουμε κουλτούρα πρόληψης στην Ελλάδα

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του “Συστήματος Τσουνάμι” της ΟΥΝΕΣΚΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που στην σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνονται, σε ευρεία κλίμακα, συστήματα νέας τεχνολογίας, για την πρόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση των καταστροφικών φαινομένων. Κτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου γιατί “δεν διαθέτουμε κουλτούρα πρόληψης στην Ελλάδα κάτι, για παράδειγμα, που δεν συναντάς καμία περίπτωση στην Ιαπωνική κοινωνία. Βρισκόμαστε στο αντίθετο άκρο”, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Θάρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα μας από το τσουνάμι

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εξαιτίας ενός σεισμού να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι στο Αιγαίο ή στην Μεσόγειο και αυτό δε θα αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά και πολλές άλλες της Μεσογείου. “Πολλοί γελάνε αλλά θα ‘ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι”, δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ανέφερε την περίπτωση του σεισμού της Κω που δημιουργήθηκε τσουνάμι που έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος στις περιοχές του λιμανιού και εάν αντί για νύκτα συνέβαινε ημέρα θα θρηνούσαμε θύματα. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της Unesco, το τσουνάμι είναι επικίνδυνο από το μισό μέτρο.

Τέλος, παρουσίασε το δίκτυο των παλιρροιογράφων που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου τα αποτελέσματα των οποίων φθάνουν στο Αστεροσκοπείο και μετά από επεξεργασία, που δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά, “έχουμε αποτέλεσμα για την τοποθεσία όπου εκδηλώνεται παλιρροιακό κύμα”. Με τα συστήματα του γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι συνδεδεμένες 17 χώρες, εκ των οποίων οι 12 είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.