Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές» (“European Paratroopers Association”) να διοργανώσει εορταστική εκδήλωση τιμώντας, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε αφίσα που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, την «Επιχείρηση Ερμής» των ναζί, δηλαδή την αεροπορική έφοδο των Γερμανών στην Κρήτη το 1941.

Ads

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για το διάστημα 17 – 23 Μαΐου με γενικό τίτλο «Kreta Memorial» με αφορμή τη συμπλήρωση «80 χρόνων από τη μάχη της Κρήτης με Ευρωπαίους αλεξιπτωτιστές που θα πραγματοποιούν πτώσεις με αλεξίπτωτο στο Μάλεμε για να τιμήσουν τον ηρωισμό των Γερμανών paratroopers». Ωστόσο μετά τον σάλο, η εκδήλωση «εξαφανίστηκε» από την ιστοσελίδα τους. 

Όπως αναφέρει το CretaLive, που δημοσίευσε και τις σχετικές αφίσες, πριν αυτές αφαιρεθούν από την ιστοσελίδα, οι διοργανωτές ανέφεραν πως «συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που επίλεκτοι αλεξιπτωτιστές του Γ΄Ράιχ κατέκτησαν το νησί της Κρήτης».

Η ταυτότητα της οργάνωσης – που χρησιμοποιεί σύμβολα, παράσημα και σταυρούς του Γ΄Ράιχ – παραμένει άγνωστη, όπως επίσης και το εάν απευθύνθηκαν στις τοπικές αρχές των Χανίων και της Κρήτης για τη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης που θα περιελάμβανε και «ξεναγήσεις» σε ιστορικές τοποθεσίες της Μάχης της Κρήτης. Επιπλέον στους συμμετέχοντες είχε ανακοινωθεί πως θα απονεμηθούν μετάλλια, επίσης με ναζιστικά σύμβολα. 

Ads

image

image