Η οικονομική κρίση και ο θεσμός των ΕΠΟΠ, προχειρότητες σε παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά και η εντεινόμενη συνεργασία της χώρας με το Ισραήλ διαφαίνονται ως παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν τελικά στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες και στην κατάργηση της χορήγησης αναβολών για μεταπτυχιακές σπουδές.

Ads

 
Το πλαίσιο
 
Με πρόσφατες δηλώσεις, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης άφησε διάπλατα ανοιχτό το «παράθυρο» να αυξήσει το χρόνο της στρατιωτικής θητείας ο οποίος είχε μειωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ στους 9 μήνες. Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης αναβολών, επικαλούμενος ανάγκες κοινωνικής δικαιοσύνης: «Δεν μπορούν τα παιδιά που δεν έχουν λεφτά να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και άλλοι να είναι στο εξωτερικό, να «χάνονται» στις σπουδές τους. Εγώ δεν λέω, τα παιδιά θα σπουδάζουν, αλλά θα τιμούν και την πατρίδα με τη στρατιωτική τους θητεία» (ΝΕΤ.)
 
Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι πριν από οποιαδήποτε οριστική απόφαση θα μελετηθούν οι αποδόσεις μέτρων που αφορούν σε συγχωνεύσεις στρατοπέδων, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών σχηματισμών κλπ. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι είχε μειώσει τη θητεία στο πλαίσιο μικροπολιτικών επιδιώξεων πριν από τις εκλογές του 2009. Άλλωστε, τάχθηκε κατά της πλήρους μετατροπής του ελληνικού στρατού σε επαγγελματικό. Ο ίδιος έκανε λόγο για προβλήματα τα οποία συνοδεύουν το θεσμό των ΕΠΟΠ (επαγγελματίες οπλίτες).
 
Τα κίνητρα
 
Εκτιμήσεις αποδίδουν τον προσανατολισμό του υπουργείου Άμυνας, καταρχάς, στις οικονομικές ανάγκες που δημιουργεί η δημοσιονομική προσαρμογή, με αποτέλεσμα να σταματούν οι προσλήψεις επιπλέον -μισθωτών- ΕΠΟΠ και να καλύπτονται οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων από στρατεύσιμους πολίτες μέσω της (επαν)αύξησης της θητείας. Επίσης, γίνεται λόγος για προηγούμενους πρόχειρους σχεδιασμούς που δρομολόγησαν τη σταδιακή μείωση του χρόνου θητείας στους 9 μήνες, χωρίς να ληφθούν επαρκώς υπόψη οι απαιτήσεις των στρατιωτικών σωμάτων. Από την ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων δεν απουσιάζει ο συνειρμός με τη «στρατηγικής σημασίας», όπως την έχει χαρακτηρίσει η κυβέρνηση, επιλογή της σύσφιξης των σχέσεων με το Ισραήλ.
 
Ζήτημα στρατηγικής
 
«Το θέμα της μείωσης ή της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ένα θέμα που συνήθως αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση με μια ψηφοθηρική λογική, ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία, δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της χώρας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και την ανάγκη να εκπονεί μία εθνική και όχι νατοϊκή στρατηγική», δηλώνει στο tvxs.gr ο κ. Κώστας Ήσυχος, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στο ΣΥΝ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο, οι αποφάσεις του υπουργείου Άμυνας (θα) συνδέονται με τις «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη -στρατηγική πλέον- συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ». Ο ίδιος μιλά για μια «ιδιαίτερα επικίνδυνη πτυχή» στη συζήτηση «της πραγματικής ανάγκης θωράκισης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στη βάση των συνθηκών της θάλασσας, του διεθνούς δικαίου κ.ο.κ.». «Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας είναι στο πίσω μέρος του μυαλού του υπουργού Άμυνας. Πρέπει να συζητήσουμε πρώτα για το ρόλο που θέλουμε να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη σύγχρονη εποχή, εστιάζοντας όχι μόνο στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε ζητήματα όπως οι εξοπλισμοί και οι προμήθειες», προσθέτει.
 
Αναφερόμενος στη συγκυρία, κάνει λόγο για «ταραγμένη περίοδο κατά την οποία παρακμάζουν ο ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και στο Αιγαίο ισχύει η λογική των κανονιοφόρων και των επικίνδυνων συμμαχιών με το Ισραήλ». Ειδικά για το θέμα των αναβολών, σημειώνει: «δεν φτάνει που έχουμε φτάσει την ανεργία της νεολαίας στο 50%, ανταγωνιζόμενοι την Ισπανία για τον τίτλο του «πρωταθλητή», έρχεται τώρα η δήλωση για τις αναβολές η οποία αντιπροσωπεύει μια εγκληματική λογική για τη σπουδάζουσα νεολαία».
 
Αντιδράσεις
 
Αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, το ΚΚΕ αναφέρει: «Η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ έχει στρατιωτικές δυνάμεις στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και σε στρατούς Κατοχής, ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια. Προσαρμόζει τις ένοπλες δυνάμεις στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και όχι στις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Αυτή η πολιτική θα έχει σίγουρα αρνητικότατες συνέπειες και στους στρατευμένους». Υπενθυμίζεται ότι ο Περισσός τάσσεται κατά της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό που θα εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
 
«Η παράνοια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των περασμένων δεκαετιών ήταν ότι αύξαναν τους εξοπλισμούς και μείωναν την θητεία. Σχήμα εξαιρετικά οξύμωρο και αντιφατικό. Ή απειλούμεθα και έχουμε ανάγκη όπλων και στρατιωτών, ή αισθανόμαστε ασφαλείς, οπότε δεν χρειαζόμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο», σχολιάζει ο ΛΑΟΣ.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το γενικότερο ερώτημα «πώς γίνεται να μειώνονται σχεδόν παντού οι στρατιωτικές δυνάμεις και στη χώρα μας, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ο Στρατός Ξηράς να έχει 103.000 μέλη». Στο ίδιο πλαίσιο, επικαλείται καταγγελίες κινήσεων αλληλεγγύης και στρατευμένων, σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση στέλνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό φαντάρων, ουσιαστικά ως υπηρέτες αξιωματικών, στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις», «4.000 φαντάροι βρίσκονται εκτός συνόρων για να καλύψουν ανάγκες, που δεν έχουν σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας» και «διατηρούνται άχρηστα στρατόπεδα μόνο και μόνο για να συντηρείται το πελατειακό σύστημα βουλευτών και παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».
 
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ «εκφράζει την αντίθεσή της στην αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας», «τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω-σταδιακή μείωση, καθώς και την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εναλλακτική θητεία» και προσθέτει: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την κατάργηση των αναβολών για μεταπτυχιακές σπουδές», θεωρώντας ότι «η έλλειψη μακρόχρονου σχεδιασμού και οι παλινωδίες της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας αναφορικά με το χρόνο της στρατιωτικής θητείας δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους νέους και στον προγραμματισμό της ζωής τους».