Ανακλήθηκε η αίτηση για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ads

Η ανάκληση αίτησης για παραπομπή μιας υπόθεσης στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία. Σημειώνεται ότι στην εκπνοή της τρίμηνης προθεσμίας που είχε στη διάθεσή του, το ελληνικό κράτος είχε ζητήσει στις 30 Ιουνίου την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα.

Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη τόνισε πως το αίτημα για επανεξέταση έγινε «χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Στις 30 Μαρτίου του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εκδικάσει την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές και είχε επιδικάσει αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Ads

Στη δήλωσή της η κ. Γιαννακάκη αναφέρει:

«Ενώ η τελική υπογράφουσα είναι η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το νομικό συμβούλιο του κράτους ζήτησε οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης από τα δικαστήρια και όχι από την πολιτική ηγεσία. Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση ο χειρισμός από τη στιγμή που ήταν εκφρασμένη η βούληση της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με την υπόθεση της Μανωλάδας. Τα δικαστήρια δεν είναι αρμόδια να δίνουν οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην πολιτική ηγεσία. Έχω ζητήσει από το νομικό συμβούλιο του Κράτους όλη την αλληλογραφία για την υπόθεση αυτή για να διερευνηθούν και να διαπιστωθούν ευθύνες».