Την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. θα επιτύχει αυτοδυναμία και δεν θα χρειαστούν τρίτες εκλογές διατυπώνει, στο ΤVXS, o υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών Θοδωρής Ρουσόπουλος. Εκφράζει την άποψη, εντούτοις, ότι «εάν χρειαστεί και νέα εκλογική αναμέτρηση, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να πάμε και σε επόμενη». Ο κ. Ρουσόπουλος εκδήλωσε την αμφιβολία του για την εγκυρότητα της μεθόδου που ακολουθούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στην αξιολόγηση της ελευθερίας του Τύπου. 

Ads

Κύριε Ρουσόπουλε, το τελευταίο κύμα μετρήσεων της κοινής γνώμης αποτυπώνει το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ. στα σκέλη της πρόθεσης ψήφου και της παράστασης νίκης. Αν επικρατήσει η Ν.Δ.-σε πιθανές δεύτερες κάλπες- χωρίς αυτοδυναμία θα οδηγηθούμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση; Ποιοι είναι οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι της παράταξης; 

Η αυτοδυναμία δεν είναι για μας αυτοσκοπός, παρά μόνο το μέσον για να εξασφαλιστεί σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση για τον τόπο. Και αν, δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης στις πρώτες εκλογές, θα πάμε στις δεύτερες, θα τις κερδίσουμε, θα σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και έτσι, δεν θα χρειαστούν τρίτες εκλογές. Ωστόσο η καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως ναι, εάν χρειαστεί και νέα εκλογική αναμέτρηση σε εφαρμογή του Συντάγματος, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να πάμε και σε επόμενη. 

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης δεν πραγματοποίησε καμία μνεία για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Νομικοί υπολογίζουν πάνω από 120.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους. Πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών; 

Ads

Η μία όψη του νομίσματος είναι τι παραλάβαμε και η άλλη τι κάναμε. Θυμίζω λοιπόν ότι η ΝΔ παρέλαβε τα κόκκινα δάνεια στο 43,5% του συνόλου των δανείων και μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» τα συρρίκνωσε στο 8,5% τον Δεκέμβριο του 2022. 

Ως προς το τι κάναμε τώρα: Πρώτον στηρίξαμε τις διμερείς ρυθμίσεις χρεών τις οποίες σχεδόν τετραπλασιάσαμε, σε σύγκριση με όσες είχαν γίνει επί Σύριζα, φτάνοντας τα 68 δις (στοιχεία Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών). 

Δεύτερον θεσπίσαμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρυθμίζοντας χρέη 1,42 δις ευρώ. 

Επιπλέον με τον νόμο 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών προβλέψαμε τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, ώστε όλοι οι ευάλωτοι δανειολήπτες αντί να πετιούνται στον δρόμο να μένουν στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο για 12 χρόνια και να μπορούν στο διάστημα αυτό να επαναγοράσουν το σπίτι που θα έχαναν. 

Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να χαρακτηρίσω υποκριτικό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να μας κατηγορεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που την κατήργησε τον Φεβρουάριο του 2019. Το δε προσωρινό νομοθετικό πλαίσιο που επικαλείται συνεχώς αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματικό, καθώς συγκέντρωσε ελάχιστο αριθμό αιτήσεων. 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο; Ο κ. Τσίπρας αντιτείνει ότι η κυβέρνηση του ρύθμισε το δημόσιο χρέος και άφησε το «μαξιλάρι» των 37 δις. Πώς απαντάτε στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί «κινδυνολογίας» εκ μέρους του πρωθυπουργού; 

Το μαξιλάρι των 37 δις σήμερα έγινε 39 δις. Στο μεταξύ διαθέσαμε άλλα 43 δις στην διάρκεια της πανδημίας και άλλα 13 δις στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Άρα υπερδιπλασιάσαμε τις συνθήκες ασφάλειας που μας παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Επειδή όμως πολλή συζήτηση γίνεται για το μαξιλάρι θέλω να θυμίσω ότι ο Σύριζα, ό,τι χρήματα συγκέντρωσε είναι κατά το ένα τρίτο από τα ταμεία των Δήμων και των Περιφερειών, κατά το ένα τρίτο από δανεισμό με υποχρέωση αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνται μόνον για αποπληρωμές δόσεων και όχι για τυχόν πρώτες ανάγκες των πολιτών και κατά το ένα τρίτο από υπερφορολόγηση. Εμείς αυξήσαμε και το μαξιλάρι και τις παροχές στους πολίτες σε δύσκολες στιγμές όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση μειώνοντας 50 φόρους. Ο Σύριζα το είχε κάνει αυξάνοντας 29 φόρους. Η διαφορά μας εμφανής. 

Οδεύουμε προς εκλογές, χωρίς ουσιαστικά, να έχει χυθεί φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Παράλληλα, η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές, με κακόβουλα λογισμικά, Σοφί Ιν’τ Βελτ υποστήριξε πρόσφατα ότι «το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη». Σας προβληματίζουν αυτές οι τοποθετήσεις ευρωπαίων παραγόντων;  Οι ισχυρισμοί  της αντιπολίτευσης περί γαλάζιου σχεδίου συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών έχουν υπόσταση; 

Προσωπικά από την πρώτη στιγμή, είχα ταχθεί υπέρ της απόλυτης διαλεύκανσης του ζητήματος των υποκλοπών και περιμένω την έρευνα της Δικαιοσύνης. Η αντίστιξη άσπρου – μαύρου στον πολιτικό βίο δεν ωφελεί ούτε εξυπηρετεί την αλήθεια. Και αυτό, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Economist η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στον «δείκτη δημοκρατίας» το 2022 σε σχέση με το 2021. Ακόμα, σωρευτικά η θέση της χώρας μας βελτιώθηκε κατά 16 θέσεις από το 2019 βάσει των εκθέσεων της Διεθνούς Διαφάνειας. Μετά ταύτα μόνον για έλλειμμα σε ζητήματα κράτους δικαίου δεν δικαιούται να ομιλεί κάποιος. 

Πρόσφατα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Σπύρου Πατέρα, για την τραγωδία στα Τέμπη. Επίσης, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά δύο μελών της επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε τη μετάταξη του 59χρονου (το όριο ηλικίας ήταν τα 47 έτη) στη θέση του σταθμάρχη. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την έγκριση αυτής της παράνομης μετάταξης;   

Το όριο ηλικίας στο οποίο αναφέρεστε είναι 47 έτη για νέες προσλήψεις. Για κινητικότητα από την μια θέση του Δημοσίου στην άλλη δεν ισχύει όριο, άρα εδώ δεν διακρίνει κανείς παρανομία. Επίσης εάν σε μια προκήρυξη 18 θέσεων προς μετάταξη  εμφανίστηκαν μόνον τρεις, αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειαζόταν κάποιου είδους πολιτική διαμεσολάβηση-ρουσφέτι όπως λέτε. Τα Τέμπη δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. Προτείνω στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιδιώκει να υποκαταστήσει την Δικαιοσύνη και να την αφήσουμε να κάνει την δουλειά της, έως ότου μας δώσει το τελικό της πόρισμα. 

Προσφάτως δημοσιεύτηκε η έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου που κατατάσσει την Ελλάδα στην 107η θέση. Τι έχετε να σχολιάσετε; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρωταγωνίστησαν να εκδιωχθεί ο Όρμπαν της Ουγγαρίας από τις τάξεις του ΕΛΚ για αντιδημοκρατικές και φασιστικές μεθοδεύσεις στην χώρα του. Η έκθεση στην οποίαν αναφέρεστε κατατάσσει την Ουγγαρία να καταλαμβάνει την 72η θέση. Επιπλέον και ενδεικτικά στην περσινή λίστα, η Μπουρκίνα Φάσο, όπου είχε μόλις ξεσπάσει στρατιωτικό πραξικόπημα, καταλάμβανε επίσης καλύτερη θέση από την Ελλάδα! Επιτρέψτε μου λοιπόν να αμφιβάλλω για την εγκυρότητα της μεθόδου που ακολουθεί η συγκεκριμένη ΜΚΟ. Σε κάθε περίπτωση, θυμίζω πως η έκθεση κάθε χρόνο κάνει αναφορά στην δολοφονία Καραιβάζ – καθοριστικό στοιχείο για την κατάταξη της χώρας μας σε χαμηλή θέση. Αναμένω τώρα που συνελήφθησαν οι φερόμενοι δολοφόνοι την σχετική αναθεώρηση στην έκθεση.