Έντονο πολιτικό χαρακτήρα προσδίδει στην αυτοδιοικητική ψήφο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και χαρακτηρίζει αντίσταση το «μαύρισμα» των συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τοποθετεί στην κορυφή των προβλημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας την ανεργία και τονίζει ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ζητά αντιμνημονιακές ψήφους, αλλά τη γενική καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Ads

Συνέντευξη στο Λευτέρη Αρβανίτη-ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης

Κύριε Κωνσταντινίδη ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Έχουν αποκλειστικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα;

Τα τοπικά όργανα, δήμοι και περιφέρειες, έχουν χάσει πλέον τον όποιο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα είχαν. Η πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση με τον Καλλικράτη στοχεύει στην αναπροσαρμογή τους, να μπορούν πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά να προωθούν την κυρίαρχη πολιτική που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Ads

Μ’αυτήν την έννοια οι τοπικές εκλογές έχουν αυτή τη φορά πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία, πολύ περισσότερο που διεξάγονται σε περίοδο κρίσης και πρωτόγνωρης για τη σφοδρότητα και τη διάρκειά της αντιλαϊκή επίθεση.

‘Όταν η κυβέρνηση σαρώνει κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν, και αυτό μπορούν να το κάνουν και με την ψήφο τους.
Αντίσταση με την ψήφο σημαίνει απεγκλωβισμό από ψευτοδιλήμματα, μαύρισμα των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, είτε είναι ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ ή όλων όσοι θα καταθέσουν τη λαϊκή ψήφο σ’αυτούς. Σημαίνει υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί το ΚΚΕ και όσους αγωνίζονται μαζί του, η ζωή έχει δείξει, ότι δεν τους βάζουν στο χέρι.

Ποια είναι η άποψή σας για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και το οικονομικό και διοικητικό «νοικοκύρεμα» που υπόσχεται;

Οικονομικό νοικοκύρεμα σημαίνει περικοπή κρατικών πόρων με τους εξής στόχους. Τα έργα να ανατεθούν στο μεγάλο κεφάλαιο και ως κατασκευή και η λειτουργία τους, και τα βάρη να φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Διευκολύνεται επίσης το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας με το πρόσχημα της εξεύρεσης πόρων, καθώς και η γρηγορότερη είσοδος των ιδιωτών σε υγεία, παιδεία κ.λ.π.

Διοικητικό νοικοκύρεμα σημαίνει αποψίλωση των δομών των τοπικών οργάνων, απολύσεις και απόδοση των έργων, των λειτουργιών και των υπηρεσιών (πρόσφατες ενδείξεις είχαμε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την καθαριότητα) στους μεγαλοεργολάβους. Σημαίνει μαύρη, ανασφάλιστη εργασία ή υποαπασχόληση.

Εμείς θα αντισταθούμε σ’αυτούς τους σχεδιασμούς, προσπαθώντας από τη μια να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, και από την άλλη να συμβάλλουμε στην κινητοποίησή τους γιατί δεν θεωρούμε αυτή την κατάσταση μονόδρομο. Ίσα ίσα λέμε πως μπροστά στους εργαζόμενους ανοίγονται δύο δρόμοι κι εμείς ακολουθούμε πεισματικά αυτόν που υποστηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα.

Ας θυμίσουμε κιόλας τι τάζανε με τον Καποδίστρια και μερικά από τα όσα έλυσε:
Καμιά αντιπλημμυρική προστασία, προχθές θρηνήσαμε νεκρό. Ακατάλληλο νερό σε περιοχές της περιφέρειας, έλλειψη αποχετευτικού, ανεπαρκής βιολογικός καθαρισμός, έλλειψη προστασίας των δασών, αντισεισμικής θωράκισης, η Κορώνεια έχει αναδειχτεί σε σκάνδαλο σε επίπεδο Ευρώπης πλέον. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι’ αυτά και πρέπει να αποδοθούν.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Πρωταρχικό το πρόβλημα της ανεργίας και μαζί της υποαπασχόλησης. Υπάρχουν περιοχές, Νάουσα, Γιαννιτσά που φτάνει 40% και 50%. Στο νομό Θεσσαλονίκης είναι 20%, σε νέους και γυναίκες ένας στους τρεις είναι άνεργος. Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία το 2010 οι νέες προσλήψεις κατά 50% είναι ελαστικής εργασίας, στο νομό Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν αυτό το ποσοστό.

Η ανεργία είναι αποτέλεσμα του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθείται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβερνούν εναλλάξ τα τελευταία 35 χρόνια. Ενός δρόμου που στηρίζει αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αδιαφορώντας τόσο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας και της περιοχής όσο και του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού. Η πολιτική ξεκληρίσματος της μικρής αγροτιάς, κυβέρνησης και ΕΕ και η οικονομική κρίση το επιδεινώνουν καθημερινά.

Έχουμε καταθέσει στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς και τη Βουλή άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων, των υποαπασχολούμενων όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των εμποροβιοτεχνών, των χαμηλοσυνταξιούχων. Για επαρκή επιδόματα, δικαίωμα ασφάλισης, μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Χρειάζεται αγώνας για την επιβολή τους στην προοπτική της αλλαγής συσχετισμών δύναμης στο επίπεδο της εξουσίας ώστε μέσα από μια σχεδιασμένη οικονομία με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων να αξιοποιούνται οι δυνατότητες προσφοράς του καθένα. Αυτός είναι ο δρόμος ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ποιο υπήρξε το κριτήριο κατάρτισης του ψηφοδελτίου σας, καθώς σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Επιχειρήθηκε ένα άνοιγμα πέρα από τη στενή κομματική δεξαμενή;

Για μας οι εκλογές είναι μια μάχη με δική τους βέβαια σημασία, μέσα στις καθημερινές που δίνουμε για την οργάνωση του λαού, για το ζωντάνεμα των μαζικών φορέων, για τη χειραφέτηση των εργαζόμενων από την άρχουσα τάξη και τον προσανατολισμό τους στη διεκδίκηση των δικών τους ζωτικών αναγκών.

Σε αυτούς τους αγώνες συναντηθήκαμε με κόσμο με τον οποίο μάλιστα μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, έχουμε όμως κοινή αντίληψη για το ρόλο και το χαρακτήρα της νέας διοικητικής δομής, στη γραμμή ανασύνταξης του κινήματος, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων του ενιαίου μετώπου πάλης εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών κατά της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτό το αγωνιστικό συναπάντημα εκφράζεται στα ψηφοδέλτιά μας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, νέοι, επιστήμονες τα έχουν πλαισιώσει.

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα του Μνημονίου το θέτει όλο το φάσμα της Αριστεράς αλλά όπως θα γνωρίζετε και η Ν.Δ αλλά και το ΛΑΟΣ. Γιατί κάποιος να στηρίξει εσάς για να δείξει την αντίθεσή του στο Μνημόνιο;

Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν περιορίζουμε την κριτική μας στο μνημόνιο, δε μιλούμε για αντιμνημονιακή ψήφο και μάλιστα ψευδεπίγραφα.

Μιλούμε για ψήφο διαμαρτυρίας και εναντίωσης με τη βαρβαρότητα τη σημερινή και τους συνεχιζόμενους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς είτε περνούν μέσα από το μνημόνιο ή από τον Καλλικράτη, είτε παρουσιάζουν σαν αιτία την οικονομική κρίση, τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας, το ότι ζούμε πολύ κλπ.

Προσπαθούμε να δείξουμε την κόκκινη κλωστή που τα συνδέει όλα αυτά και δεν είναι άλλη από το ότι η οικονομία είναι οργανωμένη έτσι που να εξασφαλίζει και να διαιωνίζει την όσο γίνεται απρόσκοπτη κυριαρχία και κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα ελλείμματα, την οικονομική κρίση τα επικαλούνται για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι σχεδιασμένα από την κυβέρνηση και την ΕΕ από τη συνθήκη του Μάαστριχτ ακόμα, από το 1991 δηλαδή.Μιλούμε για ψευδεπίγραφο αντιμνημονιακό λόγο γιατί εκτός από το ΚΚΕ όλοι παρουσιάζουν σαν μόνο δρόμο τη σύνδεση της πορείας της χώρας με την ΕΕ.

Γιατί λοιπόν να στηρίξουν οι εργαζόμενοι τη Λαϊκή Συσπείρωση; Είμαστε οι μόνοι που δεκαετίες τώρα απομυθοποιούμε αυτό το δρόμο, από τα χρυσά κουτάλια του ΄80 ως την υποτιθέμενη εξομοίωση του βιοτικού μας επιπέδου ή την εγγύηση της ασφάλειας των συνόρων μας.
Είμαστε επίσης εκείνη η δύναμη που προειδοποίησε για ότι θα επακολουθούσε και δεν διαψεύστηκε.

Είμαστε η δύναμη που στον καθημερινό αγώνα αντίστασης σε αυτή τη λαίλαπα όχι μόνο προβάλλουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης αλλά καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να γίνει πλατιά κατανοητό ότι χωρίς ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν δεν μπορεί να δει προκοπή ο τόπος, ο λαός μας.

Τέλος, νομίζετε ότι μπορεί να βγει κάτι καλό από αυτή την κρίση για τον λαό και τον τόπο;

Το καλό για το λαό μπορεί να προκύψει μόνο από τις διεργασίες που συντελούνται στη συνείδηση των εργαζόμενων, μόνο μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Μακριά από τις προσπάθειες μετάλλαξης του πολιτικού σκηνικού ώστε με άλλο προσωπείο, κεντροαριστερό, κεντροδεξιό, λαϊκίζον ή οτιδήποτε, να πλασάρεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Για μας δεν έχουν σημασία πόσα κόμματα και πόσα παρακλάδια θα κυβερνούν, θα συνομιλούνε. Έχει σημασία αποκλειστικά ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Για να υπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα, οι ανάγκες των εργαζόμενων χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών μέχρι το επίπεδο της κεντρικής εξουσίας ώστε να περάσει στα χέρια αυτών που παράγουν τον πλούτο αλλά τους έχουν στριμωγμένους στη γωνία.

Η κρίση, η αντιλαϊκή επίθεση εφόσον πυροδοτεί αντιδράσεις, ενισχύει την ανασύνταξη του λαού, την ενεργοποίησή του, τη διαμόρφωση πιο ουσιαστικού πολιτικού κριτηρίου, το ξεπέρασμα των δισταγμών και της μοιρολατρίας, μπορεί να ανοίξει δρόμους. Εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις. Με την ιστορική γνώση και πείρα που διαθέτουμε ώστε από τη μια να μην επέλθει μεγαλύτερη αποστράτευση κάτω από το βάρος των προβλημάτων και από την άλλη οι αγώνες του να μη διοχετευτούν στο κανάλι της εξυπηρέτησης των σχεδίων της άρχουσας τάξης.