Αισθητή έχει γίνει η ζήτηση της ξυλόσομπας στην Αθήνα με τον αριθμό να φτάνει σε τετραπλάσια νούμερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ads

Ο Λάμπρος Μανίνος, ιδιοκτήτης εταιρείας, που εμπορεύεται είδη θέρμανσης – λευκοσιδηρουργίας, ανέφερε μιλώντας στο iefimerida ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα φέτος.

«Φέτος η ζήτηση είναι τετραπλάσια. Είχαμε 300 πελάτες, τώρα έχουμε 1.200 και πάμε για 1.500. Νομίζω πως αυτό περιγράφει την κατάσταση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανίνος.

«Γίνεται φέτος “πανζουρλισμός” για τις μασίνες, δηλαδή τις ξυλόσομπες που λειτουργούν και ως κουζίνες, κυρίως με φούρνο αλλά και μάτια. Δεν θέλει ο κόσμος να καίει ρεύμα και ψάχνει σόμπες με τις οποίες θα μπορεί ταυτόχρονα να ζεσταίνεται και να μαγειρεύει» πρόσθεσε.

Ads

Επίσης, όπως τονίζει «οι ξυλόσομπες, όλες, ελληνικές ή ξένες, έχουν από 70% απόδοση. Και υπάρχουν και ενεργειακές με μεγαλύτερη απόδοση».

Επιπλέον, όσον αφορά το κόστος της ξυλόσομπας αναφέρει ότι «Μια ξυλόσομπα απλή ξεκινά από τα 150 ευρώ. Να πούμε όμως και το εξής. Στο παρελθόν υπήρχαν σόμπες Βουλγαρίας, σε ανταγωνιστικές τιμές. Δηλαδή μια σόμπα με φούρνο, ατσάλινη, ενεργειακή ήταν στα 150 ευρώ στο παρελθόν. Πλέον, η ίδια σόμπα έχει φτάσει στα 500 ευρώ. Τα υλικά έχουν ανέβει τρεις φορές πάνω» επισημαίνει. 

Σημειώνεται πως φέτος υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής που ξεκινούν από τις 15-20 μέρες και μπορεί να φτάσουν και τον ένα μήνα στην Αττική όσον αφορά τα καυσόξυλα και τα πέλετ

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής (ΣΕΣΚΑ), Ιωάννης Σακελλαράκης μιλώντας στο iefimerida οι τιμές των καυσόξυλων είναι 20% με 30% επάνω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η «χύδην» μορφή ξεκινά από 120-130 ευρώ το κυβικό και 140 ευρώ το κυβικό η «στοιβαχτή» μορφή.

Επιπλέον, το πέλετ από τα 6-7 ευρώ που κόστιζε ο σάκος πέρυσι, η τιμή του φτάνει και ξεπερνά σήμερα τα 10 ευρώ.