Τέταρτο πανευρωπαϊκό ραντεβού των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα την Κυριακή. Η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα και συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ. Το σύνθημα που κυριάρχησε είναι “Από την Ελλάδα έως την Ισπανία, όλη η Μεσόγειος να γίνει μια πλατεία”.

Ads

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι Αγανακτισμένοι και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι επόμενες μεγάλες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για την επόμενη Τρίτη, όταν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και στις 28 Ιουνίου, όταν και αναμένεται η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Στην πλατεία Συντάγματος, έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο ημερολόγιο που μετρά αντίστροφα τις ημέρες έως την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Παράλληλα, οι Αγανακτισμένοι της Σπάρτης, ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής με τα πόδια από την πόλη τους, προκειμένου να ενώσουν τη φωνή τους με την πλατεία Συντάγματος. Αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα σε περίπου δύο μέρες.

Εν τω μεταξύ, στις κινητοποιήσεις τους επιμένουν και οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας.Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων» πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση μπροστά από το ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, σε μια παλλαϊκή διαμαρτυρία κατά της υψηλής ανεργίας, που αγγίζει το 21.29% του ενεργού πληθυσμού και των μέτρων λιτότητας. Περίπου 50.000 Αγανακτισμένοι διαδήλωσαν και στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Με το σύνθημα «ο δρόμος είναι δικός μας, δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους», η πορεία των διαδηλωτών διέσχισε το κέντρο της Βαρκελώνης, από την Plaza de Catalunya στην Plaza de Palau, κοντά στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε περίπου εκατό πόλεις της Ισπανίας, στις περιφερειακές πρωτεύουσες αλλά και σε πολλές μικρές πόλεις.

Ads

Συνεπείς στο ραντεβού και το Σάββατο οι Αγανακτισμένοι

Συνεπείς στο ραντεβού οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα, συγκεντρώθηκαν και το απόγευμα του Σαββάτου μπροστά στο Κοινοβούλιο αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση έχει μπει στην τέταρτη βδομάδα της, με την προσέλευση του κόσμου να παραμένει αμείωτη.

Η θεματική συνέλευση που διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία είχε ως επίκεντρο την κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι, η ομάδα του Θεάτρου του Ήλιου της Αριάν Μούσκιν βρέθηκε στο Σύνταγμα δίνοντας μία μίνι αυθόρμητη «παράσταση-συμπαράσταση».

Οι τελικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν από τη θεματική συνέλευση κοινωνικής αλληλεγγύης έχουν ως εξής:

Σύνδεση της θεματικής συνέλευσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με το θέμα της κακοποίησης ζώων

Το θέμα σίτισης να συζητηθεί μεταξύ της ομάδας σίτισης και της ομάδας αστέγων

Να συμπεριλάβει η θεματική συνέλευση αντικείμενο συζήτησης και για όσους πλήττονται οικονομικά από τα μέτρα και την κρίση.

Να περιληφθεί στη θεματολογία συνολική πολιτική για το θέμα των αστέγων.

Να γίνει ενημέρωση των επιβατών για τα δικαιώματα τους με αναγραφή πληροφοριών στην πίσω πλευρά των εισιτηρίων

Να υπάρξει αθλητική δραστηριότητα για τους νέους

Να ενημερωθούν όλες οι ομάδες εντός της πλατείας και να αποστείλουν εκπροσώπους τους στην θεματική συνέλευση για την κοινωνική αλληλεγγύη

Να ενημερωθούν όλοι οι χώροι που δραστηριοποιούνται σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης για να προσέλθουν στην συνεδρίαση και να μας ενημερώσουν σχετικά με τις δράσεις τους και να δώσουν συμβουλές για την καλύτερη υλοποίηση των δράσεων μας. (ΜΚΟ – Αλληλέγγυες δράσεις – Εκκλησία – δήμοι) – Να ζητήσουμε προϊόντα που θα πεταχτούν από εταιρίες για να ενισχύσουμε δράσεις μας.

Να δοθεί άμεσο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Να γίνει γενική πρόσκληση σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι προβλήματα για να μας ενημερώσουν για τις πραγματικές τους ανάγκες.

Όλες οι δράσεις θα πρέπει να υλοποιούνται σε διάστημα μίας εβδομάδας ώστε να μπορούμε να προγραμματίζουμε νέες.

Θα πρέπει να γίνει γνωριμία της ομάδας και με νέους συμμετέχοντες

Να μπει κουτί στην υποδοχή για προτάσεις από τους πολίτες και μέσω διαδικτύου με τίτλο «Πρότεινε το ας είναι και λάθος»