Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα Δευτέρα, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνοδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπουλη.

Ads

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ads

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.
 
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

  • 07.30 – 07.50: Υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μούν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Istanbul Congress Center.

  • 08.00 – 10.00: Συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

  • 10.15 – 10.45: Τελετή Έναρξης Εργασιών της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου.

  • 11.00 – 18.15: Ολομέλεια Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου.

  • 13:45 – 15:45: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Στρογγυλή Τράπεζα: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: Μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

  • 18:00- 18:45: Διμερής Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.