Με τεστ αντοχής στις ήδη υφιστάμενες πολιτικές σχέσεις και τεστ προθέσεων για πιθανές νέες συναινέσεις ξεκινά το 2016 – μια χρονιά η οποία, ειδικά, μέσα στο πρώτο της τρίμηνο, εμπεριέχει ισχυρό ενδεχόμενο αναδιατάξεων του πολιτικού σκηνικού.
Εταίροι, αντίπαλοι και εν δυνάμει σύμμαχοι δίνουν ήδη το πρώτο στίγμα προθέσεων και, με ορόσημο το ασφαλιστικό που έρχεται στη Βουλή έως το τέλος του μήνα, επιχειρούν να πάρουν θέσεις ισχύος στην αφετηρία των εξελίξεων: Ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει ξανά τα σενάρια περί οικουμενικής, αλλά κρατά ανοιχτή την πόρτα διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Πάνος Καμμένος επαναβεβαιώνει την πίστη και τη στήριξή του στην κυβέρνηση μετά τις σκιές των τελευταίων εβδομάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ φρενάρει το φλερτ με τον Βασίλη Λεβέντη και κλείνει ξανά το μάτι στην – κατά Νίκο Φίλη – «αντινεοφιλελεύθερη κεντροαριστερά», η Νέα Δημοκρατία παίζει κατενάτσιο έως την 10η Ιανουαρίου και την εκλογή αρχηγού, και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου επιμένει να κρατά ψηλά το λάβαρο της «συγκυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
Είναι το παζλ ενός πολιτικού σκηνικού υπό ισχυρές ταλαντεύσεις, στο οποίο ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να έχει τον απόλυτο πρώτο ρόλο. Και από αυτόν τον ρόλο βάζει ήδη και τους όρους με τους οποίους μπαίνει στη μάχη του επόμενου τριμήνου: «Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες» είναι το μήνυμα που στέλνει για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στη συνέντευξή του στη Real News, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «όνειρα θερινής νυκτός» τα σενάρια περί οικουμενικής, προβλέπει διεύρυνση της πλειοψηφίας των 153 στην ψήφιση του ασφαλιστικού και βάζει και ο ίδιος φρένο στο «ειδύλλιο» με τον Λεβέντη.
«Στο θέμα των συνεργασιών παρακολουθώ κι εγώ μια αστεία συζήτηση», λέει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για σενάρια εκτός πραγματικότητας.
Ακόμη πιο προωθημένοι επ’ αυτού ήταν σε παράλληλες συνεντεύξεις τους οι υπουργοί Παιδείας και Περιβάλλοντος, με τον μεν Νίκο Φίλη να αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με την Ενωση Κεντρώων και να χαρακτηρίζει το κόμμα Λεβέντη «βραχύβιο κοινοβουλευτικά» και χωρίς «συγκεκριμένο ιδεοπολιτικοιδεολογικό ρεύμα», τον δε Πάνο Σκουρλέτη να επισημαίνει: « Όσον αφορά την Ένωση Κεντρώων, θεωρώ πολιτικά επιζήμια την εμμονή της στην ανάγκη δημιουργίας μίας οικουμενικής κυβέρνησης, σε σχέση δε με τις πολιτικές θέσεις του αυτό το κόμμα θυμίζει περισσότερο ένα κεντροδεξιό, παρά ένα κεντρώο κόμμα όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται».
Το τριπλό αυτό μήνυμα έρχεται μετά τα ανοίγματα Φλαμπουράρη – Μάρδα προς το κόμμα Λεβέντη και, σε πρώτο χρόνο, αποτυπώνει τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις πληροφορίες το σχέδιο περί «εφεδρείας Λεβέντη» δεν εγκαταλείπεται μεν από σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά το Μαξίμου καθιστά σαφές ότι δεν αποτελεί ούτε άμεση, ούτε επιθυμητή επιλογή.
Αντί αυτού, η στρατηγική που προκρίνεται είναι εκείνη του σταθερού προσκλητηρίου στις δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς – δυνάμεις, ωστόσο, που προς το παρόν παραμένουν εγκλωβισμένες είτε στην «κληρονομιά» της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου όπως το ΠΑΣΟΚ, είτε στα ανοιχτά εσωτερικά διλήμματα και αδιέξοδα, όπως το Ποτάμι.
Με αυτά τα δεδομένα το τοπίο των πιθανών, έστω και κατά περίπτωση συναινέσεων, δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από το συνέδριο του Ποταμιού τον Φεβρουάριο και πριν αποκρυσταλλωθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Ανεξαρτήτως, δε, των εξελίξεων στα κόμματα που αυτοποσδιορίζονται στην κεντροαριστερά, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία καθώς οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής πλεύσης στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επηρεάσει, εκ των πραγμάτων, τις κινήσεις και τις επιλογές όλων των κομμάτων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >