Εντολή για συνολικά τέσσερις προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, έδωσε η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου.

Ads

 
Η έρευνα που διέταξε η κ. Ράικου αφορά:
 
1. Την εκτεταμένη χρήση χημικών, τα οποία σύμφωνα με καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου είναι επιβλαβή για την υγεία των πολιτών.
 
2. Τις συνθήκες τραυματισμού των Μανόλη Γλέζου και Μίκη Θεοδωράκη, λίγο πριν εισέλθουν στο χώρο της Βουλής.
 
3. Τις καταγγελίες καταστηματαρχών ότι πριν προκληθούν εμπρησμοί στις επιχειρήσεις τους κάποιοι τους ζήτησαν χρήματα για να μη βάλουν φωτιά. Σχετική καταγγελία έκανε ο ιδιοκτήτης κινηματογράφου, ο οποίος υποστηρίζει ότι κάποια άτομα πριν πυρποληθεί το κτίριο του ζήτησαν χρήματα για να μην το κάψουν.
 
4. Τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, είτε αφορούν λεηλασίες καταστημάτων είτε πυρπολήσεις κτιρίων και καταστροφές δημόσιας περιουσίας.
 
Παράλληλα, από την εισαγγελία τονίζεται ότι η επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη έφτασε στην εισαγγελία την Δευτέρα το πρωί.
 
Για την υπόθεση της κατάληψης της Νομικής, τη Δευτέρα το πρωί η κ. Ράικου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πελεγρίνης, κατήγγειλε χθες, μετά τη λήξη της κατάληψης, πως είχε στείλει εγκαίρως έγγραφα στις αρμόδιες αρχές, καλώντας τις να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειας, χωρίς – όπως υποστήριξε- να υπάρξει «καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους ούτε καν επικοινωνία».

Νέες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων
 
Εν τω μεταξύ νέες αντιδράσεις υπήρξαν και σήμερα από τα πολιτικά κόμματα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας.
 
Σε δήλωσή του για τα επεισόδια της Κυριακής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, αφού κατήγγειλε το γεγονός ότι η Νομική Σχολή αποτέλεσε «κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων», κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τις Πρυτανικές Αρχές ότι «παίζουν γαϊτανάκι σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ευθύνες τους», και κάλεσε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος περί ασύλου.
 
Βολές κατά των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για «κάλυψη και την ανοχή σε ορισμένες πρυτανικές αρχές, που αρνούνται την εφαρμογή του νόμου για το άσυλο στα πανεπιστήμια» εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή τα επεισόδια στην Αθήνα, διά των δηλώσεων του εκπρόσωπου Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρη Ζαφειριάδη.
 
Για «ακόμη μια επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινωνίας» κάνει λόγο το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Σωτήρης Στανωτάς, «για πολλοστή φορά, το κέντρο της Αθήνας παραδόθηκε, άνευ όρων, από τους έχοντες την ευθύνη προστασίας του, σε ομάδες οι οποίες κάποιοι επιμένουν να μας πείσουν ότι είναι ανεξέλεγκτες». Ο κ. Στανωτάς επισήμανε ότι «τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις απρόκλητα έκαναν χρήση χημικών εναντίον Πολιτών για να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν», ρωτώντας αν υπήρξε ή όχι κυβερνητική εντολή απωθηθούν οι διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος.
 
Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Χρήστου Παπουτσή από την κυβέρνηση. «Η διατήρηση του κ.Παπουτσή στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη αποτελεί πράξη ανεύθυνη και επικίνδυνη για την οποία προσωπική ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός» επισημαίνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
 
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «η χθεσινή εικόνα του κέντρου της Αθήνας αποτελεί το επιστέγασμα της θητείας του κ. Χρήστου Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μιας θητείας που χαρακτηρίστηκε από αναβίωση της βίας και της αυθαιρεσίας σε βάρος του πολίτη, από αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει την ασφάλεια και τις περιουσίες των κατοίκων στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, από αλόγιστες δαπάνες δημόσιου χρήματος για επικοινωνιακού χαρακτήρα έργα, από το διασυρμό της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και από απαράδεκτη καθυστέρηση υλοποίησης νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».