Στον ανακριτή οδηγήθηκαν σήμερα προκειμένου να απολογηθούν οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Σαράντος Νικητόπουλος, που κατηγορούνται για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, με τους δύο πρώτους να αρνούνται να απολογηθούν χαρακτηρίζοντας τη δίωξη τους πολιτική. Συνεχίζεται η ανάκριση του Νικητόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται κάθε κατηγορία και υποστηρίζει πως το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του είναι κινητό αντικείμενο που βρέθηκε στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα. Τέσσερα νέα εντάλματα αναμένεται να εκδόσει η ΕΛ.ΑΣ., ακόμη και μέσα στη μέρα.

Ads

Στο μεταξύ, 4 νέες προσαγωγές ατόμων που πιθανόν να έχουν σχέση με τρομοκρατία πραγματοποίησε χθες και σήμερα η αστυνομία, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για πέμπτη. Όπως ωστόσο διευκρινίστηκε από αστυνομικές πηγές οι προσαγωγές δεν σχετίζονται με τον Επαναστατικό Αγώνα. Στην κατοχή κάποιων από των προσαχθέντων βρέθηκε εκρηκτική ύλη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις μετέβησαν στο σπίτι της θείας τού ενός το μεσημέρι, προκειμένου να παραλάβουν από εκεί ποσότητα εκρηκτικής ύλης, αλλά είχαν εντοπιστεί από αστυνομικούς και συνελήφθησαν. Μαζί τους συνελήφθη και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να απολογηθούν οι Ευάγγελος Σταθόπουλος, Χριστόφορος Κορτέσης και Κωνσταντίνος Γουρνάς.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος των 6 συλληφθέντων έχει ασκηθεί δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες διώκονται σε κακουργηματικό βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα καθώς και για το κακούργημα της έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης. Επίσης, κατηγορούνται για τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας και της παράνομης οπλοκατοχής.

Ads

Όπως έχει τονίσει ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μαζιώτη, Σπύρος Φυτράκης, ο εντολέας του καθώς και η συγκατηγορούμενη, 6 μηνών έγκυος σύζυγός του, Παναγιώτα Ρούπα, αρνούνται να απολογηθούν, χαρακτηρίζουν πολιτική τη δίωξη σε βάρος τους και τονίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία. Ο κ. Φυτράκης έχει δηλώσει επίσης ότι, εξ όσων γνωρίζει, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Στο μεταξύ, σημερινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για προσανατολισμό των αρχών σε 4 συγκερκριμένα άτομα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του οπλοστασίου της οργάνωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», πιθανολογείται πως το ένα από τα εντάλματα που έχουν δρομολογηθεί αφορά σε μία 35χρονη η οποία διατηρούσε προσωπικές επαφές με 25χρονο φοιτητή της Σχολής Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου, ο οποίος έκανε την πρακτική του εκπαίδευση στο μεταλλείο από όπου εκλάπη ζελατοδυναμίτιδα και πυροκροτητές, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα». Η δε 35χρονη φέρεται να είχε επαφές και με τον Νίκο Παλαιοκώστα.

Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχει μπει και ένας 32χρονος υπάλληλος του Εθνικού Τυπογραφείου, ο οποίος φέρεται να είχε επαφές με τους συλληφθέντες και η αστυνομία δεν μπορεί να τον εντοπίσει μετά την ανακοίνωση των συλλήψεων. Ύποπτη θεωρείται επίσης και η δράση ενός ακόμα νεαρού, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τα μέλη της οργάνωσης, και πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι αυτός που έχει αναλάβει να εξαφανίσει οπλισμό της οργάνωσης.

Τέλος, ένα στενά συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των συλληφθέντων, το οποίο έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, απασχολεί εκ νέου την ΕΛ.ΑΣ, ενώ εξετάζονται και οι περιπτώσεις δυο ατόμων τα δακτυλικά αποτυπώματα των οποίων βρέθηκαν στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στον ρ/σ ΣΚΑΙ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, διέψευσε το ότι το καλοκαίρι του 2009 ετέθη θέμα για διακοπή της παρακολούθησης του Μαζιώτη, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ», σύμφωνα με το οποίο δόθηκε εντολή για τερματισμό της παρακολούθησης του Μαζιώτη όταν την ευθύνη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Στην αντιτρομοκρατική υπάρχει ογκώδης φάκελος για το Μαζιώτη… Ας τον ζητήσει ο εφέτης ανακριτής και εγώ θα πάω να καταθέσω οικειοθελώς…, είπε μάλιστα ο κ. Μαρκογιαννάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι το μεγάλο του παράπονο είναι ότι «όποια επιτυχία είχε επί των ημερών του η Αστυνομία, υποβαθμιζόταν».

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρά ερωτηματικά για τις συλλήψεις και το ρόλο των ΜΜΕ
Εξαρθρώθηκε πράγματι ο Επαναστατικός Αγώνας; του Σ. Κούλογλου