Τέσσερα νομοσχέδια πρόκειται να οριστικοποιήσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 4.30 το απόγευμα, με στόχο να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή. Τα νομοσχέδια αυτά περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα μέτρα για τον περιορισμό των μισθών και την μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, τις φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, καθώς και τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ads

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις της Λούκας Κατσέλη με την τρόικα για τις συμβάσεις, τη διαιτησία και την ευελιξία στην αγορά εργασίας ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών, χωρίς να ορίζεται πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά με όριο τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης. Επίσης, για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.

Η επιχειρησιακή σύμβαση θα εφαρμόζεται για 1+1 έτος, στη διάρκεια του οποίου θα διατηρείται αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων. Η επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί τους ίδιους εργαζόμενους ως προς τον αριθμό και όχι ως προς τα πρόσωπα ή την εργασιακή σχέση. Στις επιχειρήσεις που συνάπτουν ειδικές συμβάσεις δεν θα υπάρξει απαγόρευση ως προς την παράλληλη εφαρμογή «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις επιδομάτων και υπερωριών των εργαζομένων, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις στο στενό δημόσιο τομέα με αυτόματη μείωση των αμοιβών τους. Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αναμένεται να γίνουν οι υψηλότερες μειώσεις τελικών αποδοχών, με περικοπές υπερωριών και επιδομάτων.

Ads

Οι αλλαγές στη φορολογία θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ. Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων, ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς. Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, για το οποίο χρειάστηκαν δύο υπουργοί και 15 μήνες μέχρι να βρει το δρόμο για τη Βουλή. Το νομοσχέδιο που εισηγείται ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης λέγεται «Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή». Σε αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, περιορισμός των επενδύσεων, που θα είναι πλέον στοχευμένες. Δηλαδή, δεν θα ενισχύονται γενικά κλάδοι (π.χ. τουριστικός), αλλά συγκεκριμένες δράσεις νέας τεχνολογίας, εξωστρέφειας και καινοτομίας. Επίσης, θα παρέχονται αυξημένες φοροαπαλλαγές και εγγυήσεις δανείων σε συνεργασία με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ειδικά σε νέους ηλικιακά επιχειρηματίες. Δεν είναι βέβαιο ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2010, γιατί πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

Στο συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης και το σχέδιο νόμου «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», του υπουργού Υποδομών Δ.Ρέππα και το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», της υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αλλαγές είναι βασικοί όροι του Μνημονίου, προκειμένου να συνεχιστεί η εκταμίευση των δόσεων. Μετά τις ΔΕΚΟ και τα εργασιακά, σειρά στη Βουλή θα πάρει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που κι αυτό αποτελεί όρο του Μνημονίου.

«Δεν αρκεί η μείωση των μισθών για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ» λέει ο Έλληνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ

Ο Έλληνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, υποστήριξε ότι «δεν αρκεί η μείωση των μισθών για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ». Τόνισε ότι οι μειώσεις των μισθών είναι μια εσωτερική υποτίμηση καθώς μειώνεται το κόστος της παραγωγής, που στόχο έχει να κάνει τη Ελλάδα πιο ανταγωνιστική.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, ωστόσο διευκρίνισε ότι σε περίπτωση δεκαετούς παράτασης, δεν αποκλείεται πιθανή εξειδίκευση κάποιων διορθωτικών μέτρων, αλλά και μια «μικρή» επιβάρυνση του επιτοκίου.

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στο πολύ υψηλό χρέος, παρά την επιμήκυνση, απάντησε πως η επικρατούσα άποψη είναι πως η τήρηση του μνημονίου θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει μια αναπτυξιακή τροχιά, να αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα και να ανακτήσει τις αξιοπιστία της στις αγορές μειώνοντας σταδιακά το χρέος. Ωστόσο, ανέφερε πως υπάρχουν και κάποιοι σκεπτικιστές μέσα στο ΔΝΤ, σύμφωνα με τους οποίους αμφισβητείται η δυνατότητα της Ελλάδας να αναπτυχθεί επαρκώς για να μειώσει το χρέος.