Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη διαρροή των ηχητικών στα ΜΜΕ που κατέληξαν στο μονταρισμένο ηχητικό που δημοσιεύθηκε, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Βήματος, ενώ μαρτυρίες φαίνεται να διαψεύδουν την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου του οργανισμού στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η οποία επικαλείται στελέχη του σιδηρόδρομου, πέντε άτομα μέσα στα οποία και διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ είχαν πρόσβαση στα ηχητικά αρχεία από τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, στο εσωτερικό του οργανισμού από την πρώτη στιγμή είναι γνωστά τα στοιχεία του υπαλλήλου και η ακριβής ώρα που εξήγαγε από τον server του ΟΣΕ και μετέφερε σε σκληρό δίσκο τα ηχητικά αρχεία. Επίσης, αναφέρεται ότι τις επόμενες μέρες διεξήχθη άτυπη έρευνα στο εσωτερικό του οργανισμού όμως δεν κατέληξε στο ποιος από τους πέντε κατόχους του αρχείου συνδέεται με τη διαρροή στον Τύπο.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του σιδηροδρόμου στην «Καθημερινή», στις 4 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, μόλις λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ένας υπάλληλος του ΟΣΕ στα κεντρικά του οργανισμού στην οδό Καρόλου μπήκε μετά από εντολή ανωτέρου στο δωμάτιο με τους servers και κατέβασε τα ηχητικά αρχεία σε σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα έδωσε στον προϊστάμενό του, ο οποίος με τη σειρά του αφού τα μετέτρεψε σε συμπιεσμένο αρχείο (zip file)και κατά τις 8 το πρωί της 1ης Μαρτίου τα προώθησε με email σε τρία ανώτατα στελέχη του ΟΣΕ.

Ads

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ, σημειώνει ότι στις 17:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το μονταρισμένο ηχητικό απόσπασμα από τις διαβιβάσεις του σταθμάρχη Λάρισας, δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα».

Επιπλέον, ορισμένοι από τους αποδέκτες του συγκεκριμένου email υποστηρίζουν ότι άκουσαν για πρώτη φορά τα ηχητικά αρχεία σε δελτία ειδήσεων του ραδιοφώνου, ενώ επέστρεφαν με υπηρεσιακό όχημα του ΟΣΕ στην Αθήνα, από το σημείο του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σύνολο των ηχητικών αρχείων δόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. στις 3 Μαρτίου όπως αναφέρει το αρχηγείο του σώματος, ενώ τη διαρροή των ηχητικών στα ΜΜΕ είχε καταγγείλει το σωματείο εργαζομένων του ΟΣΕ σε αρμόδιο εισαγγελέα, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Τερεζάκης, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού είχε αναφέρει στην κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη ότι μαζί με έναν αστυνομικό πήραν την 1η Μαρτίου τα ηχητικά αρχεία προκειμένου να τα διαβιβάσει στην αρμόδια προανακριτική αρχή. Η «Καθημερινή», επικαλούμενη άτομα από το περιβάλλον του αναφέρει ότι το περιστατικό που περιέγραψε στη Βουλή δεν αφορούσε την παραλαβή των ηχητικών αρχείων αλλά του αρχείου σηματοδότησης.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, με λεπτομέρειες ότι ο κ. Τερεζάκης, ένας αστυνομικός και δύο πραγματογνώμονες της Τροχαίας Λάρισας δεν πήγαν στα κεντρικά του ΟΣΕ αλλά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας με σκοπό την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων σηματοδότησης και όχι των ηχητικών αρχείων.

Όπως σχολιάζει η «Καθημερινή», άγνωστο γιατί, τη διαδικασία παραλαβής του αρχείου σηματοδότησης βιντεοσκοπούσε αστυνομικός με το κινητό του τηλέφωνο. Επιπλέον, έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2023, το οποίο φέρει και την υπογραφή εκπροσώπου της κοινοπραξίας Τομή – Alstom.