Από το σύνολο των 80 και πλέον τραυματιών από την πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση τρένων της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, οι 14 παραμένουν στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης – εκ των οποίων επτά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ τέσσερις έχουν διασωληνωθεί.

Ads

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση του 20χρονου φοιτητή από το Βόλο που νοσηλεύεται για 10ο εικοσιτετράωρο σε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με τους γιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατηθεί στη ζωή. 

Κανένα ίχνος για την 23χρονη Εριέττα

Η 23χρονη Εριέττα, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, επέβαινε στο Intercity 62 τη στιγμή της σύγκρουσής του με την εμπορική αμαξοστοιχία και θεωρείται αγνοούμενη. Οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει κάποιο ίχνος της, με την προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, να εκτιμά ότι ενδέχεται να μην βρεθεί ποτέ.

Ads

Ήδη οι γονείς της 23χρονης έχουν δώσει δείγμα DNA, προκειμένου να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της σορού της  αν υπάρξει κάποιο εύρημα. Την ίδια ώρα, οι ταυτοποιημένοι νεκροί ανέρχονται σε 56. Η διαδικασία για την ταυτοποίηση του 57ου θύματος είναι σε εξέλιξη.

«Αν η 23χρονη βρέθηκε εκείνη τη στιγμή στο επίμαχο σημείο του βαγονιού, όπου η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής, στο σημείο που η φλόγα ήταν λευκή, ήταν περίπου 1.000-1.100 βαθμοί Κελσίου, θα μπορούσε να μη βρεθεί καν, να έχει γίνει σκόνη. Μην ξεχνάμε ότι στα αποτεφρωτήρια η αποτέφρωση των σωμάτων γίνεται στους 800 βαθμούς», σημείωσε η Ρουμπίνη Λεονταρή.

Τι καταγγέλλουν οι οικογένειες των θυμάτων

Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση των οικογενειών των θυμάτων, αν και οι ανακριτικές αρχές κινούνται γρήγορα και ορθά, η δικογραφία -για άγνωστο λόγο- δεν τους έχει παραδοθεί.

Παράλληλα, ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ που έχουν παραιτηθεί παραμένουν στις θέσεις τους με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι οικογένειες των θυμάτων εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και καταστροφή αρχείων και κρίσιμων στοιχείων, ζητώντας να πραγματοποιηθεί έφοδος των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να διασωθούν ντοκουμέντα για τη διερεύνηση της τραγωδίας.