Παράνομη χαρακτήρισε τη μετάταξη του σταθμάρχη που εμπλέκεται στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Ιωάννης Χαλκιάς τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έπρεπε να πεταχτεί στα σκουπίδια».

Ads

Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή  για τη ρουσφετολογική μετάταξη του σταθμάρχη, ο κ. Χαλκιάς, συμπλήρωσε ότι η κινητικότητα στο δημόσιο πολλές φορές δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας, αλλά «προσωπικές ανάγκες».

Υπενθυμίζεται ότι η μετάταξη ολοκληρώθηκε μετά την υπουργική απόφαση της 31ης Μαϊου του Κώστα Καραμανλή, ενώ το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο και η αρμόδια επιτροπή είχαν συνεδριάσει 15 μέρες νωρίτερα εγκρίνοντας τη μετάταξη ενώ ο σταθμάρχης ξεπερνούσε κατά πολύ το ηλικιακό όριο των 48 ετών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είπε επίσης ότι ο σταθμάρχης αλλά και οι μηχανοδηγοί φέρουν «θανάσιμες ευθύνες» ενώ τόνισε και το γεγονός ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, ούτε σηματοδότηση, ούτε τα συστήματα ETCS και GSM-R.

Ads

Ο κ. Χαλκιάς υπογράμμισε επίσης ότι με την ύπαρξη του συστήματος αυτόματης πέδησης θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία, καθώς τα τρένα που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση θα είχαν σταματήσει αυτόματα.