Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την «πρεμιέρα» της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης, αποκάλυψε ότι το υλικό των συνομιλιών διεγράφη από το καταγραφικό 15 μέρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία, επικαλούμενος την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ads

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών γιατί όπως ισχυρίστηκε εισαγγελέας και ανακριτής ζήτησαν τα στοιχεία από την καταγραφή των συνομιλιών 1,5 μήνα μετά.

Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Παναγιώτης Τερεζάκης ανέφερε ότι προκειμένου να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να «ανασυρθούν» από τις κασέτες αυτές οι συνομιλίες, έστω και μετά τη διαγραφή, εστάλη το υλικό στην ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να γίνει επεξεργασία για την ανάκτηση των συνομιλιών.

Ωστόσο, ο κ. Τερεζάκης παρέλειψε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν απευθύνθηκε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να ζητήσει εξαίρεση από την υποχρέωση για καταστροφή των συνομιλιών εντός 15 ημερών επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος και έκτακτης ανάγκης.

Ads

Εξεταστική για Τέμπη / Αρχίζει τη Δευτέρα 18/12 η εξέταση μαρτύρων

Αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα η εξέταση μαρτύρων και η συλλογή εγγράφων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπους.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της, η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε – κατά πλειοψηφία – να καλέσει αρχικά υπουργούς και στελέχη των σιδηροδρόμων της περιόδου 1997-2004.

Αναλυτικότερα, κάλεσε τους πρώην υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη (1997-2000) και Χρήστο Βερελή (2000-2004) καθώς επίσης και τους κ.κ. Χρ. Τσίτουρα, διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή της ΕΡΓΟΣΕ (1996-2004), Κώστα Γιαννακό, διευθύνοντα σύμβουλο ΟΣΕ (2001-2005) και Νικόλαο Κουρέντα, διευθύνοντα σύμβουλο ΕΡΓΟΣΕ (2005-2008).

Η εξέταση των συγκεκριμένων μαρτύρων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση ως προς το χρονικό διάστημα 1997-2004 και παράλληλα να αναζητηθούν όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το δυστύχημα.

Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων στην επιτροπή συμφώνησαν στη δημιουργία ανοιχτού καταλόγου μαρτύρων και εγγράφων, διαφώνησαν ωστόσο, κυρίως ως προς τη σειρά κλήσης μαρτύρων. Οι εισηγητές της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης και του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης συμφώνησαν να αρχίσει η εξέταση μαρτύρων με τα προαναφερθέντα πρόσωπα, ενόψει και της αναζήτησης εγγράφων, ενώ η πρόταση του Ν. Καραθανασόπουλου του ΚΚΕ, με την οποία συμφώνησαν και άλλοι εισηγητές, ήταν η επιτροπή να αρχίσει «από το έγκλημα προς τα πίσω», δηλαδή με την εξέταση των πληγέντων και των εμπειρογνωμόνων και στο τέλος με τους επικεφαλής του σιδηροδρόμου και τους υπουργούς.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρότειναν σειρά μαρτύρων που περιλαμβάνουν τους αρμόδιους υπουργούς, τους επικεφαλής του σιδηροδρόμου, εμπειρογνώμονες καθώς και πληγέντες και συγγενείς θυμάτων, με τον Λ. Τσαβδαρίδη (ΝΔ) να επισημαίνει ότι το πλήθος των μαρτύρων απαιτεί τήρηση της διαδικασίας που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής προκειμένου να προχωρήσει η επιτροπή στη σύνταξη πορίσματος και να δοθούν οι απαντήσεις που ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες, ο Β. Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) περιέλαβε τους κκ Χρ. Τριαντόπουλο (υφ. Κλιματικής Κρίσης), Θ. Πλεύρη (πρ. Υπ. Υγείας), Ζ. Ράπτη (πρ. υφ. Υγείας) και Κ. Αγοραστό (περιφ. Θεσσαλίας).