Πλήρως ενήμερο για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους της χώρας ήταν το υπουργείο Μεταφορών και ο τότε υπουργός Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στον ανακριτή Λάρισας, ο Φίλιππος Τσαλίδης, που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Μάρτιο του 2016 ως τις 14 Σεπτεμβρίου του 2021.

Ads

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του News247.gr, το οποίο υπογράφουν ο Κώστας Κουκουμάκας και ο Μάνος Φραγκιουδάκης, ο Φίλιππος Τσαλίδης κλήθηκε να καταθέσει στις 22 Φεβρουαρίου στον ανακριτή Λάρισας, στο πλαίσιο της διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών.

Στην κατάθεσή του, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιβεβαίωσε πως η εποπτεία του Οργανισμού, παρά την ιδιωτικοποίησή του από το 2017, γίνεται από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, υπογραμμίζοντας πως «κατά τη διάρκεια της θητείας μου συνομιλούσα με τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Μεταφορών και τον εκάστοτε Υπουργό».

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος, κατάθεσε στον ανακριτή πως είχε στείλει στο υπουργείο επιστολή στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν υπουργός ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με την οποία ενημέρωνε «για την κατάσταση του δικτύου»:

Ads

Στην ίδια κατάθεση, ο κ. Τσαλίδης είπε πως δεν γινόταν καταγραφή των συρμών σε πραγματικό χρόνο, πως δεν φαινόταν η κίνηση του κάθε συρμού ανά κατεύθυνση, πως δεν λειτουργούσε το σύστημα GSM-R, ενώ τονίζει ακόμη πως παρά το γεγονός πως είχαν εγκατασταθεί συστήματα ΕTCS, δεν λειτουργούσαν γιατί αυτό προϋποθέτει ολοκληρωμένο σύστημα σηματοδότησης.